Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:50 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Referatul cu propunerea de arestare Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender

ro

31 Jan, 2015 09:17 1541 Marime text
Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT, informează Mediafax.

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie", se arată în referatul obţinut de Mediafax.

Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul RAFO-Carom. În acest scop, Bica ar fi dispus „măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravităţii faptelor dovedite prin probe".

„Pentru a avea certitudinea şi a se asigura că dispoziţia sa abuzivă, flagrant nelegală, va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un document scris, un proces verbal, să-şi asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela", se mai arată în document, notează Mediafax.

Anchetatorii mai spun că, atunci când procurorul din subordine i-au spus că trebuie să lase instanţa de judecată să decidă, dând exemplul că Alexandru Iancu, într-un dosar de acelaşi gen, a primit o pdeapsă de 11 ani închisoare, replica Alinei Bica a fost „nu eşti de acord cu mine?".

„Referatul aşa cum a dorit Bica nu a fost depus în instanţă, prin diligenţa procurorilor de pe judiciar. Ulterior instanţa l-a condamnat (pe Tender, n.r.) la o pedeapsă cu executare", mai arată procurorii anticorupţie. Aceştia notează că Bica „a negat faptele reţinute, ca învinuire, în sarcina sa, prezentând derularea evenimentelor în succesiunea pe care a dorit-o, cu elemente extrem de vagi, care nu dau credibilitate afirmaţiilor şi fără legătură cu acuzaţiile".

Alina Bica ar fi declarat, ieri noaptea, în sala de judecată, la ICCJ, unde s-a judecat propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostei şefe a DIICOT, că ar fi fost ameninţată în timp ce instrumenta, ca procuror DIICOT, dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit avocatei sale. Potrivit unor surse, Bica este acuzată că ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea. Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom, relatează Mediafax.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că omul de afaceri Ovidiu Tender a făcut ieri un denunţ împotriva Alinei Bica, legat de o mită pe care i-ar fi dat-o acesteia sub formă de acţiuni, printr-un intermediar care s-ar fi adresat iniţial soţului procurorului.

Procurorii DNA arătau, într-un comunicat emis vineri, că, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, Alina Bica, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Potrivit Mediafax, pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.


Sursa: Mediafax
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii