Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:30 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reconciliere istorică Israelul ar putea recunoaşte Palestina!

ro

29 Nov, 2014 20:42 863 Marime text
Ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman (foto), a cerut guvernului să încurajeze mutarea cetățenilor arabi în teritoriile viitorului stat Palestina oferindu-le „stimulente materiale”.
 
Într-o senzațională declarație publicată pe site-ul partidului său de dreapta, Yisrael Beiteinu, ministrul Lieberman afirmă că este de acord cu cedarea teritoriilor din nord ale Israelului, ocupate majoritar de arabi, pentru crearea unui nou stat, Palestina, informează AP, citată de Al-Jazeera şi evz.ro.
 
Poziția ministrului de Externe vine la o săptămână după ce premierul Beniamin Netanyahu a avizat un proiect de lege prin care Israelul să fie declarat Stat Evreu.
 
Lieberman nu face precizări asupra celor mai spinoase aspecte ale conflictului israeliano-palestinian, cum ar fi statutul Ierusalimului și al frontierelor Israelului, dar semnificativ este că acceptă un compromis teritorial, ceea ce până acum era de neimaginat.
 
 „În ceea ce-i privește pe arabii israelieni, orice înțelegere trebuie să cuprindă un plan pentru schimburi teritoriale și de populație. O astfel de înțelegere cu Statul Palestinian va permite arabilor israelieni care nu se identifică cu Statul Israel să facă parte din Statul Palestinian”, a scris Lieberman, adăugând că un astfel de aranjament i-ar ajuta pe palestinienii care trăiesc în Israel să-și rezolve problemele de „dualitate și loialitate divizată”.
 
Chiar dacă Lieberman afirmă că partidul său nu a renunțat încă la ideea unui „Israel Mare”, el admite că un compromis teritorial este necesar pentru a asigura pacea în regiune. „Între unitatea teritorială și unitatea poporului, ultima are întâietate”, scrie Lieberman.
 
Declarația ministrului de Externe vine pe fondul unor tensiuni crescute pe marginea disputei pentru zona de un kilometru pătrat din Ierusalim pe care se află Moscheea Al-Aqsa și Muntele Templului, două locuri sfinte pentru arabi, respectiv evrei.
 
Recent, poliția israeliană, în colaborare cu serviciile secrete, a arestat patru palestinieni acuzați că puneau la cale asasinarea ministrului de Externe Avigdor Lieberman.
 
Sursa: evz.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii