Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Realitatea.net Aromânii, la CCR. Vor să-și facă o biserică, dar spun că legea e restrictivă

ro

13 Jan, 2017 19:07 3117 Marime text
Un machedon a dat statul român în judecată pentru că are nevoie de 300 de membri ca să îşi poată întemeia o biserică, scrie realitatea.net.  

Asta, în timp ce pentru partide, e nevoie doar de trei semnături. Vorbim despre preşedintele Comunităţii Aromânilor din Constanţa, care vrea slujbe religioase în aromână, pentru ca limba, ca identitate a unui popor, să nu se piardă. Cazul a ajuns la Curtea Constituţională, iar judecătorii se pronunţă săptămâna viitoare.

Comunitatea de Aromâni din Constanţa are nouă mii de membri. Finanţează din fonduri proprii cursuri de tradiţii pentru 500 de copii, dar, spun machedonii, nu este suficient. Vor să schimbe legea cultelor pe modelul celei privind întemeierea partidelor.

Aromânii au dat statul în judecată şi, în cele din urmă, au ajuns la Curtea Constituţională, unde au contestat legea cultelor.

Ei spun că o biserica în limba maternă i-ar ajuta să îşi păstreze identitatea. Curtea Constituţională se pronunţă saptămâna viitoare, mai arată realitatea.net.

În alte ţări, biserici considerate mai puțin obișnuite au avut câştig de cauză. În Utah, Statele Unite, o femeie şi-a câştigat dreptul de a face poza pentru permisul auto... cu o strecuratoare pe cap. Asta, după ce pastafarianismul a fost recunoscut ca religie.

Născut ca un protest satiric, pastafarianismul mai este cunoscut si ca Biserica Monstrului Zburător din Spaghete, care a creat Universul după ce a băut o cantitate mare de bere şi de aici au apărut apoi toate relele din lume.


Sursa text + foto: realitatea.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii