Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reactoarele de la Cernavoda sunt protejate in caz de accident aviatic sau de atac terorist

ro

17 Mar, 2011 20:43 1658 Marime text

Operatiunile de racire la un reactor nuclear dureaza pana la trei luni, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, Vajda Borbala este presedinte al Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN). Aceasta a mai explicat ca evenimentul nuclear de la Fukushima la nivelul 7 pe o scala de la 0 la 7 in cazul in care va exploda vreun reactor. Potrivit presedintelui CNCAN, unele state europene ar putea sa-si reconsidere "optiunea pentru nucleare", in urma evenimentelor din Japonia, si sa renunte la unele proiecte de centrale nucleare, inlocuindu-le cu hidrocentrale, acestea fiind mai "ecologice". Vezi in interviu care este acum pozitia unor state europene fata siguranta energiei nucleare.

Vajda Borbala a mai spus ca cei de la Fukushima nu au timp sa furnizeze informatii despre ce se intampla exact acolo fiind ocupati cu instituirea tuturor masurilor de siguranta. "Nu stim exact ce a explodat acolo, dar cu siguranta nu a explodat reactorul. Au explodat niste cladiri, dar pana la miezul reactorului mai sunt multe elemente care il protejeaza. Cu siguranta, nu a crescut nivelul de radiatii ca la Cernobil".

Centrala de la Fukushima, puternic afectata de cutremurul devastator din 11 martie, s-a confruntat cu o serie de explozii aproape zilnice la reactoare sale. Tarile membre ale UE au decis marti sa efectueze teste de rezistenta asupra centralelor nucleare de pe batranul continent la cutremure, valuri tsunami si atacuri teroriste, in urma valului de accidente care au avut loc in Japonia. Este vorba de reevaluarea riscurilor, de tsunami, atacuri teroriste, cutremure si intreruperi de curent.

A aparut in presa italiana o informatie potrivit careia Comisia Europeana a solicitat "upgrade" major al dispozitivelor de securitate la centrala de la Cernavoda, in conditiile in care este amplasata intr-o zona seismica. Ce presupune acest "upgrade"?

Cititi raspunsul la aceasta intrebare, dar si restul interviului, pe hotnews.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii