Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raport nefavorabil pentru măsurile alternative de executare a pedepselor, în comisiile de specialitate

ro

08 Oct, 2018 13:27 1198 Marime text
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate din Senat au dat, luni, raport comun de respingere a proiectului legislativ privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate, deoarece CCR a decis că actul normativ "în integralitate" este neconstituţional, scrie Agerpres.ro.

"Un raport de respingere pe o iniţiativă legislativă a unor parlamentari din PNL cu măsurile alternative de executare a pedepselor. Am avut această iniţiativă legislativă în Parlament, ea a trecut prin cele două Camere, a existat o sesizare de neconstituţionalitate. Curtea Constituţională a decis că actul normativ în integralitate este neconstituţional. Ca urmare, singura soluţie logică pe care o puteam adopta în comisie azi a fost aceea de a da un raport de respingere", a precizat senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

Potrivit senatorului social-democrat, nu există o altă soluţie la această iniţiativă legislativă.

"Dacă veţi citi şi decizia CCR, dar şi avizul Consiliului Legislativ, acolo se reţine că măsurile privind executarea pedepselor ar trebui mai degrabă să le vedem ca fiind integrate în sistemul sancţionator, prevăzut de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, deci ar trebui o schimbare fundamentală în reglementarea penală privind pedepsele şi nu doar o iniţiativă care să vină şi să introducă nişte elemente noi în sistemul de executare a pedepselor", a afirmat Ţuţuianu.

Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat proiectul de lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care se propune ca persoanele condamnate la o pedeapsa de până la 5 ani să poată beneficia de executarea pedepsei la domiciliu sau în weekend într-un centru de detenţie special.

Potrivit proiectului adoptat, măsurile alternative de executare a pedepsei privative de libertate sunt măsuri de natură judiciară dispuse de judecătorul de supraveghere a privării de libertate, constând în înlocuirea executării pedepsei principale cu închisoarea în regim de detenţie cu executarea acesteia la domiciliu, în libertate sau în regim special penitenciar.

Totodată, Curtea Constituţională a admis obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de ÎCCJ, constituită în Secţii Unite, respectiv de un număr de 62 de deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare al PNL şi un deputat afiliat, şi a constatat că legea este neconstituţională, în ansamblul său.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii