Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ralf Hutter se judecă de 18 ani pentru două secunde de muzică

ro

26 Nov, 2015 10:04 2047 Marime text
 
Curtea Constituțională din Germania analizează de ieri cererea unui grup de muzică electronică, Kraftwerk, formulată împotriva producătorului unei cântărețe de hip-hop pe care îl acuză că i-a „furat un motiv sonor”. Judecata aceasta durează de 18 ani! Practic, sunt zeci de ani de bătălie juridică pentru două secunde de muzică, după cum spun cei de la AFP.
 
Ralf Hutter, membru al legendarului grup german, se luptă din 1997 în toate instanțele juridice pentru un extras muzical de două secunde din piesa "Metall auf Metall", reluat și interpretat de cântăreața germană Sabrina Setlur în "Nur Mir". Hutter a invocat în fața judecătorilor una din cele zece porunci și anume "să nu furi", arătând că aceasta se aplică și artiștilor.
 
Producătorul piesei incriminate, Moses Pelham, a susținut că "sampling-ul" este obișnuit în hip-hop și că nu știa în anii 1990 că cele două secunde preluate dintr-un amplu catalog de motive sonore erau extrase dintr-o piesă a grupului Kraftwerk.
 
Curtea urmează să stabilească dacă Kraftwerk a fost prejudiciat prin această practică, dar poate și trimite dosarul la Curtea Europeană de Justiție, a cărei reglementare din 2002 asupra copyright-ului nu lămurește problema "sampling-ului".



sursa foto: theguardian.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii