Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Racheta romaneasca Helen, lansata in luna mai

ro

21 Mar, 2010 20:09 1211 Marime text

După mai multe amânări ale lansării din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, anul trecut, pe 14 noiembrie, cei de la Asociaţia Română de Aeronautică şi Cosmonautică (ARCA) s-au recunoscut învinşi de vreme, au strâns balonul şi împreună cu Helen s-au întors la mal.

„Principala cauză a anulării lansării a fost răsucirea balonului de către curenţii marini puternici, cumulată cu dispunerea greşită a două mâneci de umflare care s-au strangulat. Balonul a fost redresat, dar deja a trecut mult timp, şi radiaţia solară a scăzut în instensitate, nemaiavând puterea să încălzească aerul din interior", explică Simona Popescu, reprezentant al ARCA.

Helen însă trebuie să plece spre cer, iar cei de la ARCA anunţă din nou că vor aprinde „fitilul". Pe la începutul anului au spus că în aprilie, iar săptămâna aceasta anunţă că în mai. „Am decis să facem lansarea într-o perioadă în care curenţii marini să fie mai blânzi şi să înlocuim balonul solar cu un balon cu heliu care este de 40 de ori mai mic şi mai uşor de manevrat", mai specifică membrul ARCA.

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii