Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:35 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2. Puciul a eșuat? Oameni morți. Turcia fierbe. Erdogan scoate oamenii în stradă. Ultimul bilanț e tragic

ro

16 Jul, 2016 08:55 3095 Marime text
După o noapte incendiară în Turcia să trecem în revistă situația pas cu pas până în acest moment. Un grup de pucişti a anunţat că a preluat puterea în Turcia, provocând confruntări care s-au soldat cu morţi şi răniţi la Istanbul şi Ankara, azi noapte. Pe rețelele de socializare au început să circule imagini puternice de pe podul Bosfor din Istanbul. Premierul turc Binali Yildirim a dezminţit rapid: ”situaţia se află în mare parte sub control”. În timpul ăsta, un purtător de cuvânt al Serviciilor de Informaţii turce a evocat o ”revenire la normal”. Omer Celik, negociatorul Turciei la UE, a postat pe Twitter fotografii care arată pagubele produse Parlamentului turc.
 
„Țara noastră a fost ținta unui atac mișelesc, care arată trădare față de țară, de uniforme și de moral. Răspunsul necesar a fost arătat inamicului și continuă să fie arătat”, a spus Omer Celik.
 
Alte două explozii au lovit clădirea Parlamentului turc în capitala Ankara în această dimineaţă devreme, a declarat un martor pentru Reuters, după ce o explozie a zguduit mai devreme clădirea.
  
În această dimineață, în urmă cu o oră soldații au început să se predea în masă, îndepărtându-se de tancuri și abandonând pozițiile ocupate pe podul care unește cele două părți ale orașului.
 
Tancurile au rămas abandonate pe pod și prin oraș, iar BBC difuzează fotografii în care se pot observa oameni care își fac selfie-uri cu acestea. Reuters anunță că un oficial turc a vorbit despre cel puțin 60 de morți, iar Ministerul Justiției susține că 754 de membri ai forțelor armate au fost arestați deja, iar 29 de colonei și cinci generali au fost destituiți.
 
 
La câteva ore după o lovitură de stat împotriva Guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan, președintele Erdogan s-a întors în Turcia cu avionul. Conform AP, avionul în care se afla Erdogan a aterizat chiar pe aeroportul Ataturk din Istanbul, unde președintele a fost primit cu aplauze și urale de foarte mulți susținători. De asemenea, conform publicației, acesta ar putea fi un semnal puternic că puciul a eșuat sau este pe cale să eșueze. Erdogan s-a adresat mulțimii din Istanbul și a declarat că lovitura de stat a luat sfârșit, iar „guvernul este sub control”, însă informații privind explozii și focuri de armă continuă să vină din Istanbul.
 
Reprezentantul serviciului de informații din Turcia susține că lovitura de stat a “eșuat”. Premierul Turciei a făcut un anunț asemănător și a explicat că situația este sub control.
 
Postul de televiziune național, preluat de puciști în toiul nopții, este din nou sub controlul Guvernului”, anunță CNN.
 
17 ofițeri turci ar fi fost uciși, în urma unui atac al unui elicopter, la periferia Ankarei”, anunță Associated Press.
 
42 de oameni, printre care și ofițeri de poliție, au fost uciși în Ankara. În Istanbul, imagini puternice cu soldați care se predau pe un pod domină transmisiunile tv, scrie CNN.
 
Nu se știe încă cine are controlul asupra Instabul și Ankara. Aeroportul Ataturk din Istanbul a fost redeschis, iar mai multe canale de știri au început să transmită din nou, după ce au fost oprite temporar de soldați în timpul nopții.

Un grup de soldaţi din rândul puciştilor ocupaseră în această dimineaţă sediul din Istanbul al postului privat de televiziune CNN Turk, afiliat CNN-ului american, şi au sistat emisia, transmit agenţiile EFE şi Reuters.
 
Intervenţia împotriva acestui post, în jurul orei locale 03:40, a avut loc la mai puţin de o oră după ce televiziunea publică TRT, aflată timp de mai multe ore sub controlul militarilor, şi-a restabilit emisia la Ankara.
 
La întreruperea emisiei postului CNN Turk, pe ecrane a apărut o imagine cu studioul gol şi s-a auzit un foc de armă, precum şi zgomotul provenit de la mulţimea de afară. La fel s-a întâmplat și la cotidianul Hurriyet, care a anunțat de curând pe Twitter că puciștii au fost arestați.
 
CNN Turk de asemenea a început să emită din nou. ”Elicopterul a aterizat în parcare cu aproximativ 15 soldați. Au intrat în clădire și i-au forțat pe colegii mei să plece”, a explicat Ferhat Boratav, redactor șef la CNN Turk pentru CNN.
 

Se pare că lângă Parlament se dau lupte grele între armată și susținători ai regimului. Pe lângă focurile de armă din regiune, clădirea Parlamentului a fost bombardată din aer, după cum transmite agenția Anatolu.
 
Președintele Barack Obama și secretarul de stat John Kerry au anunțat că susțin regimul lui Erdogan în continuare.
 
“Toate părțile trebuie să susțină Guvernul Turciei ales democratic”, este declarația făcută de reprezentanții SUA, declarație întărită și de președintele Consiliului European, Donald Tusk.
 
CNN anunță că există o confruntare armată la unul dintre podurile blocate, între civili și armată. Se pare că armata a deschis focul.
 
De asemenea, în Piața Taksim se pare că au început confruntările, unde mai mulți oameni au fost deja răniți. Oamenii adunați aici protestează împotriva loviturii de stat. Elicoptere de atac au lansat lovituri asupra mai multor obiective guvernamentale din Ankara, capitala turcă, și există informații că și palatul prezidențial ar fi vizat de trupele care au preluat puterea în Turcia.
 
Președintele Turciei, Recep Tayip Erdogan, a făcut un apel la populația turcă, să iasă în stradă: “Am încredere în puterea populară”, a declarat Erdogan, pe Facetime. De asemenea, se pare că Erdogan a cerut azil în Germania, dar i-a fost refuzat și apoi ar fi cerut azil în Marea Britanie. Aceste informații nu au fost confirmate oficial.
 
Apelul lui Erdogan nu a rămas fără răspuns și oamenii au început să iasă pe străzile din țară.
 
În timpul ăsta, Iranul a închis granița cu Turcia.  

UPDATE2, ora 14.13:


Bilanţul încă provizoriu al tentativei de lovitură de stat din Turcia este de 265 de morţi, iar peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv, anunţă premierul Binali Yildirim.
 

UPDATE, ora 10.33:


Cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat începute joi noaptea în Turcia , informează agenția turcă Anadolu, citată în această dimineață de EFE.
 
Pe de altă parte, un oficial a precizat pentru Reuters că autoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării după tentativa de lovitură de stat inițiată de o facțiune din armată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii