Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protocolul pentru construirea moscheii din București a fost semnat

ro

28 Jul, 2015 18:15 1604 Marime text
 
Protocolul prin care comunitatea musulmană din România primește în concesiune terenul pentru construirea unei moschei în București a fost semnat, astăzi, în document fiind menționat că Muftiatul Cultului Musulman trebuie să raporteze trimestrial toate activitățile privind construcția.
Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, și muftiul Muurat Iusuf, au semnat protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătrați situat pe bulevardul Expoziției nr. 22-30, Sector 1.
În ce privește sursele de finanțare, muftiul Muurat Iusuf a declarat că, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o altă parte a sumei va fi obținută din donații.
Potrivit documentului, moscheea va avea, pe lângă clădirea propiu-zisă a lăcașului de cult, mai multe anexe în care va funcționa un loc pentru spălări rituale, o casă parohială, o bibliotecă și un centru de asistență socială. Respectarea destinaţiei terenului va fi monitorizată de Secretariatului de Stat pentru Culte.
Secretarul de stat Victor Opaschi a declarat că este în interesul tuturor românilor ca la noua moschee să "se desfăşoare o activitate religioasă normală, lipsită de elemente de prozelitism, de idei fundamentaliste sau extremiste". La rândul său, muftiul Muurat Iusuf a spus că acest teren era o necesitate pentru comunitatea musulmană: "Din nefericire, s-a interpretat greşit o intenţie bună pe care a avut-o comunitatea musulmană de a veni în sprijinul activităţilor religioase".
El a afirmat că proiectul este unul paşnic şi că nu înţelege de ce s-a transformat "într-o polemică politică". El s-a declarat dezamăgit de afirmaţiile lui Traian Băsescu, susţinând că fostul şef al statului ştia din vremea de când era în funcţie "de acest acord între statul turc şi statul român pentru construirea unei moschei".
În România trăiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre aceştia, 10.000 locuiesc în Capitală. Cea mai mare moschee din România se află la Constanţa, de altfel majoritatea musulmanilor din ţară sunt localizaţi în Dobrogea.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii