Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest în faţa sediului Poliţiei Rutiere. Oamenii îl susţin pe bărbatul cu numere anti-PSD

ro

30 Jul, 2018 18:14 1591 Marime text
Câţiva oameni s-au strâns astăzi în faţa sediului Poliţiei Rutiere din Capitală. Cei prezenţi au afişat un banner şi au scandat lozinci precum „Poliţia Română e o slugă bună!” sau „Vrem plăcuţele-napoi şi păstraţi mesajul voi!”.

„Nu i s-a spus nimic la vamă - din senin apare un dosar penal, i se pune în pericol viaţa lui şi a familiei lui, pentru că în momentul de faţă acest om nu poate să-şi mai desfăşoare activitatea de şofer profesionist. I s-a ridicat permisul de conducere fără dreptul de a mai conduce, ceea ce este imoral faţă de familia lui, pe lângă faptul că este ilegal. Această poliţie trebuie reformată, răspund doar la ordine politice”, a declarat Cristian Mihai Dide, prezent la protest.

Potrivit Biroului de presă al Brigăzii Rutiere, în cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România”, faptă prevăzută de art. 334, alin. (4) din Codul penal.

„Astăzi, în jurul orei 6:00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul DGPMB, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice”, precizează Brigada Rutieră.

Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei de fapt şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

„Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis către structurile teritoriale de poliţie o adresă prin care a solicitat analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul penal (conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă) de către conducătorul acestui autoturism”, informează Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

Sursa citată adaugă că această adresă a fost întocmită în urma unei informări trimise Poliţiei Române, prin canalele de cooperare poliţienească internaţională, de autorităţile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menţiona faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state.

„De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deţine alt număr de înmatriculare decât cel aplicat”, mai arată Biroul de presă al Brigăzii Rutiere.

Poliţia susţine că art. 36, alin. (3), cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...)”, context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date.

Presa a difuzat imagini cu autoturismul având numere de înmatriculare personalizate, care conţineau injurii la adresa PSD.

Situaţia a fost abordată şi de Ambasada Suediei la Bucureşti pe pagina oficială de Facebook: „Potrivit Agenţiei de Transport Suedeze, plăcuţele de înmatriculare personalizate sunt valabile şi în afara graniţelor Suediei. Proprietarii plăcuţelor de înmatriculare personalizate trebuie să aducă şi plăcuţele originale, pentru a le schimba, în caz că plăcuţele personalizate nu sunt acceptate de ţara-gazdă. Ţările-gazdă hotărăsc ce fel de vehicule au permisiunea să călătorească pe teritoriul lor. Autorităţile suedeze nu pot influenţa ce maşini pot fi primite de o altă ţară pe drumurile sale”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii