Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Protest în fața sediului ABADL din Constanța. Ce nemulțumiri au protestatarii (galerie foto)

ro

12 Jul, 2019 12:16 1612 Marime text
Grupul de Dialog și Bună Conviețuire Constanța a organizat astăzi un protest în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. 

PROTESTUL s-a desfășurat între orele 11.00 - 12.00 și a fost autorizat de comisia de specialitate a Primăriei Constanța. Acesta are un caracter pașnic și va cuprinde solicitările cetățenilor ridicate în dezbaterile publice ce le-am organizat.

La acțiunea de protest au participat aproximativ 15 persoane care au instalat prosoape de plajă pe trotuarul din fața sediului ABADL, galetușe cu nisip și jucării. 

„În urma dezbaterilor din 7 Iulie 2019, s-au stabilit următoarele puncte pentru care solicitam răspunsuri autorităților:

- nerespectarea gradului de ocupare al plajelor, 70%(ocupat) - 30%(liber)

- nerespectarea suprafeței de 5 metri pătrați aferenți fiecărui șezlong.

- neaplicarea legilor în vigoare de către autorități.

- cerere adresata europarlamentarilor romani, proaspăt votați și aleși de noi, de a ne pune la dispoziție contractul de modernizare al plajelor cu fonduri europene.

- nerespectarea termenului european de 5 ani în privința utilizării comerciale a plajelor nou create.

- panouri cu schița plajei instalate obligatoriu pe fiecare plaja” - se arată într-un mesaj transmis de Grupul de Dialog și Bună Conviețuire Constanța. 

Protestatarii au intrat în sediul ABADL pentru a discuta cu directorul instituției. 

UPDATE. Oficial de la ABADAL

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-litoral a luat act de protestul organizat de Grupul de Dialog si Bună Conviețuire Constanţa si Grupul Civic "Baricada Verde" si a invitat reprezentantii celor două organizaţii la o discuţie privind motivele protestului.
 
În urma dialogului între reprezentanții A.B.A.D.L. si a celor două organizanizații au fost aduse la cunostinţă nemultumirile protestatarilor, printr-un un document scris care a fost inregistrat la A.B.A.D.L.
 
Principalele probleme abordate se referă la modul de exploatare turistică a plajelor, precum si a verificărilor/controalelor efectuate de către inspectorii A.B.A.D.L.
Problemele reclamate de către participanţii la protest sunt:
suprafata de plajă destinată sezlongurilor si suprafaţa de plajă pentru plaja pe nisip; respectarea zonei de interventie de 5 m de la linia apei;
modul si atributiile de desfăsurarea a activităţii de inspecţie.
 
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a informat liderii celor două organizaţii prezente la discuţii despre atribuţiile care revin fiecărei instituţii, atribuţii ce derivă din actele normative in vigoare.
 
Reamintim că Administraţia Naţională APELE ROMÂNE prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-litoral (A.B.A.D1) are calitatea de administrator al domeniului public al statului reprezentat de plajă şi a inchiriat plaja in condiţiile H.G. nr. 241/2006 si Ordinul ministrului mediului si schimbărilor climatice nr. 454/2013 actualizat.
 
Activitatea de verificare a modului de exploatare a plajelor intră in competenţa mai multor instituţii, competențe ce derivă din actele normative ce reglementează activitaţile ce se pot desfasura pe plajă, si anume:
- Ministerul Administraţiei si Internelor:
- Ministerul Turismului;
- Ministerul Apelor si Pădurilor prin A.N. Apele Române
- Garda Naţională de Mediu;
- Autorităţi ale administraţilor publice locale;
 
Pentru neconformitătile constatate la verificările pe teren, fiecare institutie aplică sanctiuni contravenţionale conform competentelor ce le revin conform reglementărilor legale.
 
Conform adresei transmise în luna august 2011, de Comisia Europeana-Directoratul General pentru Politici Regionale si Urbane, plajele nou create pot fi inchiriate având in vedere că Proiectul de Reabililare a litoralului romănesc s-a incheiat, respectiv Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a depus raportul final de inchidere a proiectului.
 
Având in vedere cele prezentate, aceste plaje au un regim normal de exploatare, fără a exista restrictii, dar cu respectarea normelor legale in vigoare la această dată privind exploatarea turistica a plajelor.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii