Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică, discutat astăzi cu delegația companiei de căi ferate din Georgia

ro

19 Mar, 2019 22:52 1187 Marime text
Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a avut astăzi, 19 martie 2019, o întrevedere cu delegația S.A. Căi Ferate Georgiene, directorul general, David Peradze, șeful Departamentului de Dezvoltare a Afacerilor și Relații Internaționale, Ketevan Hundadze și reprezentantul în cadrul Organizației pentru Cooperarea Căilor Ferate, Zurab Kozmava. Delegația s-a aflat în România pentru discuții cu oficiali și reprezentanți ai instituțiilor de profil pe tema dezvoltării cooperării româno-georgiene în domeniul transporturilor. Punctul focal al discuțiilor a vizat aspectele concrete legate de transpunerea în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Oficialul român a exprimat satisfacția pentru nivelul foarte bun al relațiilor dintre România și Georgia, reliefat, între altele, de ritmul susținut al contactelor bilaterale la toate nivelurile. A subliniat importanța transpunerii dialogului politic în acțiuni concrete, cu obiectivul creșterii și diversificării relațiilor comercial-economice bilaterale, inclusiv prin valorificarea oportunităților existente la nivel regional. A evidențiat necesitatea concertării eforturilor pentru dezvoltarea conectivității între România și Georgia, cu obiectivul creării condițiilor necesare stimulării contactelor între mediile de afaceri din cele două țări, a turismului, relațiilor cultural-educaționale și relațiilor people-to-people în ansamblu. A mulțumit părții georgiene pentru implicarea sa activă în transpunerea în realitate a proiectului Rutei de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. În context, a salutat prezența ministrului georgian de externe, David Zalkaliani, la reuniunea ministerială cvadrilaterală România-Republica Azerbaidjan-Georgia-Turkmenistan, derulată la București, la 4 martie 2019. A reiterat susținerea României pentru aspirațiile europene și euroatlantice ale Georgiei și a încurajat, din nou, partea georgiană să continue procesul de reforme.

Interlocutorii au mulțumit pentru sprijinul constant al țării noastre. Au subliniat că dezvoltarea relației cu UE va continua să reprezinte o prioritate a agendei de politică externă, acest obiectiv beneficiind de o largă susținere în rândurile opiniei publice georgiene. În context, au reliefat importanța conferită de Georgia dezvoltării conectării sale „fizice” cu UE, în sectoare cheie precum transporturile, energia și telecomunicațiile. Au asigurat că partea georgiană va oferi sprijinul său pentru soluționarea aspectelor practice legate de Ruta de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică. A evidențiat importanța menținerii ritmului susținut al dialogului bilateral, cu obiectivul dezvoltării cooperării româno-georgiene în toate domeniile de interes comun.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii