Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect pentru modificarea circulaţiei pe drumurile publice Utilizatorii maşinilor înmatriculate în alte state, din nou în colimatorul autorităţilor

ro

11 Sep, 2013 17:46 1915 Marime text
În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Proiectul de act normativ urmăreşte adoptarea unor măsuri menite să prevină şi să combată principalele cauze generatoare de accidente, în special a celor ce produc consecinţe grave şi deosebit de grave - pierderi de vieţi omeneşti, răniţi grav sau pagube materiale importante.

Spre exemplu, în anul 2012, din totalul de 26.927 accidente rutiere soldate cu victime, pe fondul vitezei, neacordării priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare sau a consumului de băuturi alcoolice, au fost produse 10.513 accidente, soldate cu 805 persoane decedate, 3.994 persoane rănite grav şi 10.125 persoane rănite uşor.

În acest sens, actul normativ supus dezbaterii publice introduce mărirea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, pentru o serie de abateri punctuale ce reprezintă principalele cauze generatoare a celor mai grave accidente rutiere. În această categorie se înscriu, printre altele, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, neacordarea de către conducătorul autovehicului a priorităţii de trecere pentru pietoni sau conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus.

Proiectul stabileşte şi obligaţia pentru conducătorii de autovehicule de a se asigura că persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive omologate.

Actul normativ supus dezbaterii publice propune ca în cazul în care amenda aplicată pentru contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei pe drumurile publice nu este achitată în termen de 30 de zile, se suspendă în mod automat dreptul de a conduce, până când contravenientul face dovada plăţii amenzii.

Proiectul de faţă instituie şi obligaţia cumpărătorului unui autovehicul de a solicita autorităţilor competente, în termen de 60 de zile, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în caz contrar operând de drept suspendarea înmatriculării autovehiculului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicolae 12 Sep, 2013 15:46 Adevarul este ca nu stiti ce sa mai inventati pentru siguranta noastra !!!! V-ATI GANDIT CUMVA SI LA URMETOARELE: - sa luati masuri ferme impotriva celor care raspund de intretinerea drumurilor, de iluminat, de marcat, semnalizat, etc? - pe mine ma jeneaza la condus centura de siguranta. Masina este proprietate personala iar in interiorul ei nu aveti dreptul sa-mi impuneti sa conduc cu centura de siguranta pusa la fel cum nu aveti dreptul sa-mi impuneti sa port costum si cravata atata timp cat nu afecteaza pe ceilalti participanti la trafic;(puteti eventual sa faceti unule recomandari) - ce anume va recomanda prioritatea incasarii amenzilor auto in defavoarea celorlalte costuri ale vietii sociale: intretinere, chirie, energie electrica, gaze, apa, asigurari medicale, auto, imobiliare, ratele la banci, hrana zilnica, imbracamintea, etc. Toate aceste costuri se cunosc, au o anumita periodicitate iar dvs. vreti ca o amenda accidentala sa fie platita cu prioritate pentru ce? La ce sa renuntam? - in afara de taximetristi care trec pe culoarea rosie a semaforul in mod instinctual, pentru ceilalti este greu de demonstrat ca acestia au facut-o intentionat mai ales daca se afla intr-un oras strain si nu cunoasc topografia locului
  • cisu 11 Sep, 2013 21:14 Oameni buni? Ce legătură are articolul vostru cu circulaţia pe drumurile publice ale autovehiculelor înmatriculate în alte state?