Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:30 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect depus de 20 de parlamentari. Unul de Constanța. Ce pățești dacă nu oprești la semnalul polițistului de la Rutieră

ro

24 Jun, 2017 02:54 10340 Marime text
Șoferii care nu opresc în trafic la dispoziția polițiștilor rutieri riscă să îşi piardă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, conform unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat, potrivit Digi24.

Proiectul de act normativ vizează completarea articolului 102 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Forma actuală a art. 102, alineatul 3:

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;
 
c)neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune

Propunerea legislativă vizează introducerea unui nou articol: „c indice 1 - neoprirea la dispoziţia poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
 
În expunerea de motive se arată că „sancţiunea mică dată şoferilor care nu opresc la semnalele poliţistului ruitier îi determină pe aceşta să fugă de poliţie, ignorând cu nonşalanţă dispoziţia de oprire a acestora”, astfel că, „în unele cazuri a fost nevoie de întăriri şi de utilizarea focului de armă”.
 
Pentru descurajarea unor astfel de cazuri, proiectul propune suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
 
Proiectul este semnat de 20 de parlamentari. Iată lista acestora printre care se află și deputatul de Constanța Robert Turcescu: Balint Liviu-Ioan - deputat PMP; Bichineţ Corneliu - deputat PMP; Bode Lucian Nicolae - deputat PNL; Borza Remus-Adrian - deputat ALDE; Bozianu Nicoleta-Cătălina - deputat PMP; Codreanu Constantin - deputat PMP; Coliu Doru-Petrişor - deputat PMP; Goga Octavian - deputat PMP; Matei Călin-Vasile-Andrei - deputat PSD; Mihălcescu Carmen Ileana - deputat PSD; Mocanu Adrian - deputat PMP; Movilă Petru - deputat PMP; Sămărtinean Cornel-Mircea - deputat PMP; Sefer Cristian-George - deputat PMP; Simionca Ionuţ - deputat PMP; Steriu Valeriu-Andrei - deputat PMP; Tabugan Ion - deputat PMP; Todoran Adrian-Mihăiţă - deputat PMP; Tomac Eugen - deputat PMP; Turcescu Robert-Nicolae - deputat PMP.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii