Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de mediu destinat protejării țărmului Mării Negre

ro

23 Dec, 2013 16:23 1929 Marime text
Comisia Europeană a aprobat, în data de 22.03.2013, unul dintre cele mai importante proiecte din punctul de vedere al reducerii eroziunii costiere, respectiv „Protecţia și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală a proiectului este de 624.115.423 de lei inclusiv TVA, din care finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune și Bugetul de Stat în valoare de 623.925.643 de lei. Investiţiile finanţate vor fi administrate de beneficiarul proiectului, Administraţia Naţională „Apele Române”, în calitate de instituţie naţională cu competenţe exclusive în gestionarea zonei costiere a României, și vor fi exploatate de către acesta prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.
Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Mediu Axa Prioritară 5 Domeniul Major de Intervenție 2 - Reducerea Eroziunii Costiere, din Fondul de Coeziune, își propune realizarea de măsuri de protecţie a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care afectează zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord, pe o lungine de peste 7,3 km. Proiectul constă în lucrări de reparaţie a digurilor de larg existente, construcţia de noi diguri de larg, reabilitarea și prelungirea digurilor de protecţie, construcţia de diguri de protecţie a zonei înnisipate și a unor diguri îngropate (pinteni), demolarea unor structuri existente și lucrări de înnisipare artificială pentru lărgirea plajei litoralului românesc cu peste 60m.
În urma finalizării procedurilor de licitație, antreprenorii care vor duce la îndeplinirea execuției lucrărilor proiectului sunt, pe de o parte, pentru zona Mamaia Sud Asocierea PORR BAU GMBH VIENA-FRANCO GIUSEPPE S.R.L.-DINAMICA S.R.L., și, pe de alta, pentru zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și Eforie Nord Asocierea VAN OORD DREDGING AND MARINE CONTRACTORS BV-SOCIETATEA DE CONSTRUCTII IN TRANSPORTURI BUCURESTI, iar Managementul Proiectului și Supervizarea lucrărilor pentru proiectul menționat este asigurat de SC ROMAIR CONSULTING SRL, în calitate de Inginer. Ordinul de începere a lucrărilor (proiectare și execuție) a fost dat pe 01.08.2013, iar la momentul actual se lucrează la faza de elaborare a proiectului tehnic și se estimează că lucrările efective vor începe în trimestrul 1 – 2014.
Proiectul face parte dintr-o iniţiativă mai amplă, pe termen lung, în contextul Recomandării privind managementul integrat al zonelor costiere și al Directivei-Cadru privind stategia UE pentru mediul marin.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii