Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:33 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorul universitar doctor Mihai Gîrţu „Ştiu şi un caz de plagiat descoperit anul trecut la Universitatea Ovidius“

ro

20 Jul, 2012 14:33 2999 Marime text

mihai_gartu.jpgProfesorul crede că dezvăluirea furturilor intelectuale e o victorie împotriva imposturii.

Mihai Gîrţu, profesor la Universitatea Ovidius din Constanţa, este doctor în fizică şi a obţinut acest titlu la Ohio State University, SUA.

El vorbeşte despre modul în care percep străinii scandalurile de plagiat din România şi despre cât de nocivă este implicarea politicului în mediul academic.

Aţi pomenit de câteva cazuri de plagiat pe care le cunoaşteţi. Care a fost reacţia comunităţii?

Ştiu, de exemplu, despre cazul unui universitar de la Oradea şi despre faptul că Societatea Română de Fizică a luat o poziţie fermă în acea situaţie.

Ultimele zvonuri pe care le-am auzit erau că, deşi universitatea în cauză a luat măsuri exemplare, procesul care a urmat se desfăşoară anevoios, existând, se pare, anumite hibe legislative de care profită plagiatorii. Ştiu şi de un caz descoperit anul trecut de decanul de atunci al Facultăţii de Matematică - Informatică a Universităţii Ovidius.

În mai puţin de o săptămână, profesorul Wladimir Boskoff, împreună cu editorul revistei, au retras mai multe articole dovedite a fi copiate şi au anunţat şi conducerea universităţii la care lucra cadrul didactic respectiv. Aceste două exemple arată ce rol important joacă forurile de conducere ale diverselor instituţii. Acestea pot da tonul în combaterea plagiatului sau, dimpotrivă, pot sprijini mai mult sau mai puţin făţiş plagiatorii.



Sursa: http://www.evz.ro/detalii/stiri/mihai-girtu-profesor-universitar-doctor-in-fizica-scandalurile-de-plagiat-arata-ca-soc-992.html

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii