Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profesorii constănţeni, promotori ai interculturalităţii

ro

11 Oct, 2012 22:23 1535 Marime text

copertapractici.jpgProfesorii de istorie din Constanţa participă, vineri, 12 octombrie 2012, la orele 15.00, la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu", la o nouă etapă a campaniei „Educaţia interculturală de la teorie la practică".

Campania a fost iniţiată de Asociaţia pentru Resurse Culturale în anul şcolar 2012-2013, cu sprijinul profesorilor de istorie şi cultură civică din judeţul Constanţa, în scopul formării şi dezvoltării, la elevi, a unui comportament tolerant, democratic, a spiritului civic, a deprinderilor de participare la o comunitate fără manifestări de rasism, antisemitism, violență, discriminare şi intoleranță.

La activitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai Inspectoratului şcolar Judeţean Constanţa (prof. Petre Purcărea - inspector istorie, prof. Claudia Portase - inspector proiecte şi programe europene), directorul Casei Corpului Didactic Constanţa - prof. Sorina Plopeanu, precum şi inst. Vildan Bormambet - inspector în cadrul MECTS.

Programul întâlnirii de vineri cuprinde trei momente distincte, având ca numitor comun interculturalitatea.

Cel dintâi moment constă în lansarea volumului colectiv Educaţie interculturală. Colecţie de bune practici pentru învăţământul preuniversitar, editat de Asociaţia pentru Resurse Culturale din Constanţa şi finanţat de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Guvernul României. Volumul se distribuie gratuit, atât la nivel naţional, prin intermediul bibliotecilor tuturor Caselor Corpului Didactic din ţară, cât şi la nivel judeţean, cadrelor didactice care şi-au manifestat interesul faţă de problematica educaţiei interculturale

Un al doilea moment constă în diseminarea activităţii de formare derulate în Malta de prof. Cristina Gîlă, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu" - Constanţa, între 18 şi 24 august 2012, în urma obţinerii unui grant Comenius de mobilitate individuală pentru formare continuă din partea A.N.P.C.D.E.F.P. Stagiul, plasat sub semnul interculturalităţii la nivel european, a reprezentat o experienţă inedită, oferind posibilitatea de a cunoaşte şi de a interacţiona cu profesori din alte ţări, de a descoperi moştenirea culturală lăsată posterităţii de cavalerii ospitalieri.

Tot în luna august 2012 şi tot în spiritul interculturalităţii, prof. Cristina Gîlă a creat un proiect eTwinning - „Serving humanity from old times to now" - pe care îl va desfăşura, în acest an şcolar, împreună cu elevii din clasele a VIII-a şi a IX-a, în parteneriat cu colegi din Slovacia, Grecia şi Polonia, utilizând cunoştinţele dobândite în cadrul mobilităţii individuale.

Cel de-al treilea moment constă în diseminarea, de către prof. Gabriela Dobrilă de la Şcoala gimnazială din Mereni, jud. Constanţa, a proiectului intitulat „Şcolarii din Mereni", care reprezintă partea practică a cursului de istorie orală „Trecutul de lângă noi. Istoria orală a comunităţilor locale", organizat de Universitatea Babeş-Bolyai în perioada aprilie-august 2012.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii