Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorul Emilian Eva, arestat preventiv

ro

10 Jul, 2015 21:53 1616 Marime text
 
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis arestarea preventivă a procurorului Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, informează Agerpres. Decizia nu este definitivă.
 
Eva este cercetat penal pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția, fals în declarații. Inițial, el a fost pus sub acuzare pentru că a tranzacționat peste 200 de picturi care valorează circa 300 000 de euro, deși calitatea de magistrat nu-i permitea acest lucru.
 
Potrivit procurorilor DNA, când tatăl lui se afla în spital, în mai-iunie 2014, el i-a cerut unui medic să-i acorde un tratament de specialitate acestuia, dispunând ulterior renunțarea la urmărirea penală față de acest medic, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals.
 
În perioada august 2014 - martie 2015, procurorul a pretins și primit de la medic mai multe bunuri și foloase necuvenite drept compensație pentru această soluție favorabilă. Printre bunurile primite se aflau și 57 de tablouri, pe care Emilian Eva le-a tranzacționat contra unui comision de 16 000 de euro.
 
În februarie, Eva i-a cerut medicului alte cinci tablouri pretinzând că trebuie să restituie suma de 22 000 de euro unui om de afaceri. Ulterior, procurorul a revândut tablourile sau le-a păstrat, fără a restitui suma afaceristului.
 
În aceeeași perioadă, medicul i-a mai dat încă trei tablouri. La data de 12 ianuarie 2015, printr-un intermediar, Emilian Eva a obținut de la Ministerul Culturii — Direcția Județeană pentru Cultură Iași un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită.
 
Emilian Eva a devenit cunoscut pentru instrumentarea dosarului privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.
 
Sursa: b1.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii