Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prințesa Charlotte va fi botezată cu apă din râul Iordan

ro

04 Jul, 2015 19:59 1801 Marime text
Prințesa Charlotte, fiica prințului William și a soției sale, Catherine, va fi botezată mâine de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, cu apă din râul Iordan. Aceeași apă a fost folosită și pentru botezul fratelui ei, George, cu doi ani în urmă, informează BBC. Această apă are semnificație spirituală deosebită, dar, contrar a ceea ce este reprezentat în mod tradițional în cântece, poezii și picturi, râul Iordan este puțin adânc, îngust, plin de noroi și poluat de apele uzate și efluenți industriali, potrivit Agerpres. Are o lățime de mai puțin de 10 metri și o adâncime de aproximativ doi metri.
Cu toate acestea, apele sale mărginite de stuf debordează de un simbolism istoric, geografic și religios care le face o resursă prețioasă. Se spune că israelienii sub conducerea lui Iosua au trecut pe aici pentru a intra pe Tărâmul Făgăduinței după ani de rătăcire în deșert. Se crede, de asemenea, că aici a fost botezat Iisus de către Sfântul Ioan, un predicator care purta o mantie din păr de cămilă, se hrănea cu lăcuste și miere și a lansat practica de cufundare a oamenilor în râu pentru a arăta că s-au pocăit de păcatele lor și s-au întors spre Dumnezeu pentru iertare. În prezent, aproape jumătate de milion de vizitatori anual, majoritatea pelerini creștini, se adună în aceste locuri pline de spiritualitate.
Palatul Kensington nu ar spune cum a fost obținută apă din acest râu pentru botezul prințesei Charlotte, dar un oficial iordanian a declarat pentru BBC că aceasta a fost trimisă de Curtea Regală a țării sale.
Apa din râul în care se crede ca a fost botezat Iisus este obiect de export sub controlul unui organism guvernamental iordanian. 'Noi organizăm procesul de îmbuteliere a apei sfinte din râul Iordan. O oferim investitorilor după curățare, sterilizare și binecuvântarea preoților. Fiecare sticlă are o etichetă din partea Comisiei', a declarat Dia Madani, președintele Comisiei guvernamentale "Baptism Site" din Iordania.
Un astfel de comerț este realizat și în Israel și teritoriile palestiniene, pe unde curge râul. Magazinele turistice israeliene oferă produse sofisticate, de la recipiente în formă de medalion preumplute, 'recomandate pentru botezuri', la crucifixe din sticlă umplute cu apă, la prețul de 56 de dolari. Produse similare pot fi achiziționate din magazinele duty free de pe aeroport și online pe rețelele Amazon și eBay. Fiecare are propriul motiv pentru care cumpără această apă - pentru botezul copiilor, pentru a o bea sau pentru a o folosi pentru vindecare.
Însă rezervele de apă sunt insuficiente, așa că uneori trebuie diluată. Creștinii palestinieni se plâng că este dificil pentru ei să aibă acces la râul sfânt, așa că proviziile lor sunt foarte limitate. "O dată sau de două ori pe an, în zilele de sărbătoare, israelienii să ne umple rezervoare de până la 16 litri", spune Fawzi Jaqaman, un palestinian care oferă seturi de rozarii, ulei de măsline, sol și apă din Țara Sfântă. "Nu este suficientă, așa că trebuie să-o amestec cu apă obișnuită".
Liderii religioși din regiune spun că apele râului sfânt au o semnificație deosebită, dar nu susțin comerțul cu această apă. "Biserica se opune ferm vânzării de obiecte binecuvântate sau spirituale pentru obținere de profit", care înseamnă simonie și păcat, spune părintele Jamal Khader de la Universitatea de studii religioase din Bethlehem.
Nu cu mult timp în urmă, locurile de botez din Valea Iordanului au fost zonă militară închisă. Chiar și după semnarea unui tratat de pace între Iordania și Israel în 1994, accesul a rămas sever restricționat de câțiva ani. Câmpuri minate rămân pe partea din Fâșia Gaza, iar vizitatorii sunt avertizați să rămână departe de zona delimitată cu sârbă ghimpată și indicatoare pe care scrie "Pericol - Mine".
Există dovezi științifice care sugerează că locul exact unde a fost botezat Iisus este de partea iordaniană a râului, deși acest lucru este greu de determinat, în parte din cauza faptului că în timp cursul râului s-a schimbat, conchide BBC.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii