Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primul preşedinte al Republici Turcia, comemorat la Constanţa

ro

11 Nov, 2012 17:53 1989 Marime text

Sâmbătă, 10 noiembrie, la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa a avut loc comemorarea a 74 ani de la trecerea în nefiinţă a primului preşedinte al Republicii Turcia, totodată şi cel de care se leagă cele mai multe şi mai profunde reforme care au modernizat societatea turcă. Manifestarea, organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa, s-a bucurat de o largă audienţă. Au participat reprezentanţii celor două organizaţii aparţinând comunităţii turco-tătare, instituţii de învăţământ specifice, cadre universitare. Au fost rostite mesaje de comemorare şi au fost prezentate momente artistice care au omagiat personalitatea părintelui fondator al statului turc modern.

Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius a fost reprezentată prin decanul lector dr. Emanuel Plopeanu, care a susţinut o comunicare cu titlul „Mustafa Kemal Atatürk - părinte fondator al statului turc modern", în care a subliniat percepţia diplomaţilor români cu privire la personalitatea liderului turc.

Manifestarea reprezintă o reuşită încununare a unei serii de activităţi în care Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a fost pe deplin implicată şi care au fost dedicate unor momente fundamentale din istoria Republicii Turcia.

„Ziua Dobrogei", aniversată la Tulcea, cu participarea unor cadre didactice ale Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius.

Dobrogea şi locuitorii săi au o veritabilă „zi naţională", ziua de 14 noiembrie. Cu 134 de ani în urmă, în această zi, Principele Domnitor Carol a emis o Proclamaţie către locuitorii Dobrogei şi un Ordin de zi către Armată, ambele marcând momentul solemn al intrării provinciei danubiano-pontice în componenţa statului român. După mai mult de patru secole de dominaţie otomană, provincia istorică Dobrogea începea evoluţia către modernitate, având ca moştenire insuficienta dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de alta multiculturalismul tolerant, aducător de tradiţii specifice. Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică covârşitoare. România şi-a început, prin acest moment, lungul şi dramaticul proces de unificare naţională, iar noua parte componentă urma să devină poarta de comunicare a României cu lumea, prin Marea Neagră, şi una din provinciile cu un imens potenţial economic, cultural şi uman.

Miercuri, 14 noiembrie, de la ora 13.00, la Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea, sub patronajul - Horia Teodorescu, Preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Constantin Hogea, Primar al Municipiului Tulcea şi Cristian Micu, director al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea va avea loc o manifestare ştiinţifică dedicată Zilei Dobrogei. Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, din cadrul Universităţii Ovidius, participă la eveniment. Vor conferenţia lect. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, şi conf. dr. Stoica Lascu, iar conf.dr.Florin Anghel, prorector al Universităţii Ovidius va prezenta salutul conducerii universităţii cu prilejul acestui moment major din istoria Dobrogei şi dobrogenilor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii