Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:56 17 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Primarul Constanţei cere o comisie pentru anchetarea cazului iahtului eşuat în Portul Tomis

ro

14 Jun, 2013 12:31 1046 Marime text
Radu Mazăre a anunţat cu puţin timp în urmă că va adresa o scrisoare Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Transporturilor în vederea înfiinţării unei comisii care să ancheteze cazul neamţului care a eşuat cu o ambarcaţiune de 9 metri lângă Portul turistic Tomis. „E inadmisibil şi inacceptabil aşa ceva! L-au dat afară noapea din Port, aşa ceva nu se face niciodată! Sunt nişte dinozauri cei care sunt în Căpitănie şi în Poliţia de Frontieră”.

UPDATE 1:

Contactat telefonic, Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Portului Constanţa, spune că turistul german nu a solicitat să rămână în port, acesta exprimându-şi dorinţa să ajungă în Portul Tomis. „Autorităţile portuare au lucrat conform regulamentului”, a conchis Mezei. Cu privire la acest incident, Autoritatea Navală Română a deschis un dosar de cercetare pentru a se stabili cu exactitate circumstanţele în care a avut loc evenimentul.

UPDATE 2: Garda de Coastă
Având în vedere incidentul petrecut în data de 13.06.2013, când un iaht sub pavilion german s-a lovit de un dig, în apropierea Portului Tomis, precum şi declaraţia primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, care cere o anchetă despre incidentul petrecut în noaptea de miercuri spre joi, Garda de Coasta din cadrul Poliţiei de Frontieră Romane informează următoarele:  
    
În data de 12.06.2013, în jurul orelor 22:10, Garda de Coasta a observat, cu ajutorul sistemului SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră), la intrarea în portul maritim Constanța, un iaht pavilion german, fapt pentru care a fost informat Serviciul Port Control Constanţa (VTS) din cadrul Autorităţii Navale Române, în vederea dispunerii măsurilor necesare, de dirijare la intrarea în portul maritim, conform competentelor legale.  
Precizam că, potrivit legislatiei în vigoare, Garda de Coasta are ca principale atributii supravegherea şi controlul frontierei maritime a României, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, cautarea navelor aflate in pericol in apele din zona de competenta si participarea la salvarea echipajelor acestora in caz de necesitate.
Pe cale de consecinta, Garda de Coasta efectueaza controlul ambarcatiunilor potrivit legislatiei romane, la intrarea si iesirea din tara, respectiv acorda sprijin in situatii  deosebite, dar nu are competente in dirijarea din punct de vedere tehnic a navigatiei in apele Marii Negre, respectiv dirijarea ambarcatiunilor la intrarea in  port.

Ulterior, în jurul orei 02:20, dispeceratul Grupului de Nave Constanţa a fost informat de către S.C.O.M.A.R., care a primit un apel de urgenţă prin sistemul „112”, că iahtul “Laura”, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig în apropierea Portului Tomis şi a rămas blocat între pietre, în dreptul Comandamentul Marinei, situat pe faleza Cazinoului din Constanţa.
Imediat, conform procedurii interne, s-a contactat din nou Autoritatea Navală Română, pentru informare şi detalii. Autoritatea Navală Română a confirmat incidentul şi a solicitat Gărzii de Coastă suport și sprijin cu o ambarcațiune rapidă de dimensiuni reduse.
    La faţa locului s-a deplasat imediat o ambarcatiune din dotarea Garzii de Coasta stationata in portul Marina Tomis - MAI 4025, concomitent cu salupa de salvare „Topaz” apartinand Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare si o barca pneumatica cu doua persoane care s-au oferit sa ajute la operatiune.
Echipajul MAI 4025 a ajuns in apropierea locului incidentului in aproximativ 20 de minute, ocazie cu care a constatat ca nu se poate apropia de iaht deoarece acesta este eșuat pe stânci, zona prezentând pericol pentru siguranța proprie.
Persoana aflata la bordul iahtului a fost recuperată cu ajutorul ambarcațiunii gonflabile sosită la fața locului și a fost transportată pe apă, însoțită de ambarcatiunea Garzii de Coasta, în portul turistic Tomis, de unde, in jurul orei 03.20, a fost preluata de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Județean de Urgență Constanța.

Ti-a placut articolul?

Comentarii