Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:03 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria Constanța lansează un concept nou de majorarea impozitelor. Cu până la 500%. Citiți! (document)

ro

26 Dec, 2015 05:42 2674 Marime text
Primăria Municipiului Constanța a postat, pe pagina de facebook, în dimineața zilei de 24 decembrie, și pe pagina oficială de internet, dar nu știm când, proiectul de hotărâre privind aprobarea criteriilor de încadrare a imobilelor situate în municipiul Constanța în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite.
 
În acest sens, Consiliul local al municipiului Constanţa, care se va întruni, probabil, în luna ianuarie 2016, va lua în dezbatere
expunerea de motive a viceprimarui Decebal Făgădău raportul comisiilor de specialitate privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor și terenurilor neîngrijite a imobilelor situate în municipiul Constanța.
În vederea identificării imobilelor (teren și/sau construcție) neîngrijite de pe raza municipiului Constanța, se împuternicesc angajații Direcției poliția locală din cadrul aparatului de specialitate al primarului, cu atribuții în acest sens, să efectueze verificări pe raza unității administrativ-teritoriale și să întocmească fișa de evaluare și nota de constatarei.
După identificarea și evaluarea imobilului, prin grija aparatului de specialitate, proprietarul va fi somat ca în termen de 6 luni să efectueze lucrările de întreținere necesare și să mențină în continuare imobilul în stare de îngrijire.
Dacă în interiorul termenului de 6 luni proprietarul clădirii s-a conformat somației, se încheie proces-verbal de conformitate.
Dar dacă după expirarea termenului precizat se constată în teren că proprietarul nu a efectuat lucrările de întreținere necesare, persoanele împuternicite vor încheia o notă de constatare în care va fi consemnată menținerea clădirii / terenului în categoria imobilelor neîngrijite. În acest caz, în baza notei de constatare, primarul va promova proiectul de hotărâre întocmit de compartimentul de specialitate din cadrul Direcției poliția locală de majorare a impozitului pentru imobilul respectiv. Hotărârea are caracter individual, va cuprinde elementele de identificare potrivit nomenclaturii stradale, datele de identificare ale contribuabilului. Organul fiscal local va opera majorarea in evidentele fiscale, va emite si va comunica actul administrativ fiscal in baza hotararii Consiliului local.
Hotărârea Consiliului local de majorare a impozitului poate fi revocată ca urmare a ieșirii imobilului respectiv din categoria celor neîngrijite în baza unui proces- verbal de conformitate încheiat în urma verificărilor efectuate în teren de către persoanele împuternicite.
Verificările vor fi solicitate în scris de către contribuabil.
Fac excepție de la supraimpozitare clădirile neîngrijite pentru care proprietarii dețin autorizație de construire valabilă, în vederea construirii / renovării / demolării și au anunțat la ISC și la primărie, începerea lucrărilor.
 
Cu cât se poate majora impozitul pentru situațiile de mai sus
 
În referatul Direcției de Urbanism se arată că se poate majora impozitul cu până la 500% pentru clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilan.
Iar potrivit proiectului aflat în dezbatere sunt foarte multe motive de majorare a aimpozitului și de care puțini vor scăpa.
 
Iată câteva tipuri de degradări la care se vor uita inspectorii de specialitate:
 
- Degradări minore. Sunt degradările asupra cărora nu trebuie intervenit imediat, sunt suficiente reparațiile la diferite elemente sau locuri. Degradările sunt în cea mai mare parte doar de suprafață. În spatele degradărilor minore nu se ascund degradări majore sau probleme constructive. Caracterul arhitectural al clădirii se păstrează.
- Degradări medii. Sunt degradări care trebuie îndepărtate cât mai curând. Volumul degradărilor cuprinde până la 50% din suprafață sau corp de construcție. In spatele degradărilor medii nu se ascund degradări majore sau probeme constructive. Caracterul arhitectural al clădirii este afectat parțial.
-  Degradări majore. Aceste degradări sunt grave și trebuie remediate imediat, pentru a evita degradarea continuă. Volumul degradărilor cuprinde mai mult de 50% din suprafața sau corpul construcției; presupune fisuri mari care influențează structura imobilului. Construcția trebuie reabilitată sau desființată. Caracterul arhitectural al clădirii este în pericol de a se pierde si/sau este distrus în mod intenționat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 27 Dec, 2015 19:30 Bai numai fagadau putea sa judece așa ei fura cu doua mâini si arde locatari dacă faci curat trebuiesc si banii ci da banii locatari si fagadau pune la primărie cheltuieli cu îngrijirea spatilor din juru blocurilor deci uite cum mai furam noi pe romani nostri
  • Gelu 26 Dec, 2015 12:23 Se va aplica si la imobilele ce aparțin domeniului public sau privat al statului?De exemplu la Muzeul de istorie din piața Ovidiu.E pericol sa-ți cada tencuiala in cap.
  • maria 26 Dec, 2015 09:06 Inteleptii orasului nu s-au gindit ca pot exista proprietari care ,cu toate ca sint bine intentionati,nu au posibiliati materiale pentru a putea repara imobilul respectiv.Cu acestia ce se va intimpla? Li se vor nationaliza casele? Li se vor mari taxele? Si asa n-au bani sa traiasca!S-au e foema mascata de a se pune mina pe case si terenuri la pret de nimic? Drumul spre iad este pavat cu bune intentii.