Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:42 21 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primar reţinut după ce a luat mită. Ce spun procurorii DNA

ro

18 Oct, 2017 14:12 1469 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 18 octombrie 2017, a inculpatului Fărcălău Ioan, la data faptei primar al comunei Peciu Nou, județ Timiș, sub aspectul comiterii infracțiunii de luare de mită.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
         
În cursul anului 2013, inculpatul Fărcălău  Ioan, în calitate de primar al comunei Peciu Nou, județ Timiș, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) o sumă de  bani reprezentând 5% din valoarea unor contracte pe care acesta urma să le încheie cu primăria respectivă.
         
În schimbul banilor, inculpatul Fărcălău Ioan i-a promis martorului că va depune toate demersurile pentru ca acele contracte să fie încheiate cu firma sa. De asemenea, inculpatul urma să se asigure ca, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, contractele respective să se desfășoare în bune condiții pentru firma omului de afaceri, prin efectuarea plăților la timp și acceptarea la plată a înscrisurilor  depuse ( situații de lucrări , facturi fiscale etc. ) .
         
În acest context, într-un interval de două luni de la data încheierii a patru contracte de execuție lucrări (11 februarie 2014), omul de afaceri a remis inculpatului Fărcălău Ioan, în 9 tranșe, suma de 129.200 lei (din totalul de 403.650 lei, echivalentul procentului de 5%). Ulterior, în cursul anului 2015, martorul a mai remis inculpatului suma de 2.000 euro și un ceas de mână.
         
La data de 18 octombrie 2017, inculpatul Fărcălău Ioan este prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

"Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", menţionează procurorii.

Ti-a placut articolul?

Comentarii