Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima decizie irevocabilă care dispune convertirea în lei a creditului în franci elveţieni, la cursul de schimb de la data acordării creditului

ro

10 Sep, 2014 11:49 2647 Marime text
 Tribunalul din Galati a dat prima sentinta irevocabila prin care se dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului, la care se adauga o majorare de 10%. In acelasi proces s-a cerut si s-a obtinut si nulitatea clauzei de comision de risc (pe motiv ca este abuziva), precum si restituirea sumei platite - nedatorat - cu titlu de comision de risc. Banca a transmis azi HotNews.ro ca este vorba de o eroare si ca in cadrul procesului nu s-a cerut convertirea valutei imprumutului, ci a fost unul clasic, pe clauze abuzive.
 
"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de catre banca, instanta a dispus deja suspendarea executarii deciziei, urmand sa reanalizeze hotararea in cadrul unui nou dosar", au transmis miercuri HotNews reprezentantii Volksbank. In scurt timp, reprezentantii bancii au revenit, precizand ca desi in dosar nu a fost ceruta conversia creditului la cursul francului in momentul initial, judecatorii au decis si acest lucru. "A fost un proces clasic pe clauze abuzive. Nu a cerut nimeni conversia la cursul initial, dar cu toate acestea sentinta a fost cea pe care ati vazut-o si Dumneavoastra. Asteptam sa vedem si motivarea sentintei", au mai adaugat oficialii Volksbank.
 
Intre 2007 si 2014, cursul franclui elvetian a crescut de la 1,93/chf, la 3,66/chf. Banca a formulat o cerere de revizuire in care au cerut si au obtinut suspendarea executarii. Cererea de revizuire nu s-a judecat inca. Reamintim ca in acest moment exista in Parlament un proiect de lege care propune exact acelasi lucru: convertirea creditelor in valuta la cursul la care a fost acordat imprumutul. BNR nu sustine aceasta propunere si desigur, nici reprezentantii bancilor comerciale. 
 
Sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii