Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:25 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, Constantin Balaban, reţinut de DNA

ro

27 Mar, 2015 12:19 2785 Marime text
În completarea comunicatului nr. 580/VIII/3 din 26 martie 2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 27 martie 2015, ora 02.55, până la data de 28 martie 2015, ora 02.55, a inculpatului BALABAN CONSTANTIN, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
 
- efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite,
- fals în declaraţii, în formă continuată(7 acte materiale),
- şantaj,
- luare de mită,
- favorizarea făptuitorului.
 
De asemenea procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar față de JIJILEANU ALEXANDRINA, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:
  • complicitate la infracţiunea de dare de mită,
  • complicitate la infracţiunea de luare de mită,
  • complicitate la abuz în serviciu  dacă funcţionarul  a obţinut pentru sine ori  pentru altul un folos necuvenit,
  • favorizarea făptuitorului.
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În intervalul 23 iulie 2007-04 martie 2015, inculpatul Balaban Constantin a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic şi administrator pe soția sa, sens în care s-a implicat direct în gestionarea relaţiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu:
- obţinerea de contracte comerciale,
- colectarea sumelor de bani cuvenite societăţii în urma desfăşurării activităţii comerciale,
- asigurarea logistică a celor două autocamioane şi a celor două semiremorci deţinute de societate,
- organizarea contabilităţi primare a societăţii,
- gestionarea resurselor umane,
- reprezentarea societăţii în contact cu autorităţile fiscale de control.

La data de 16 august 2007, urmărind înfiinţarea şi operaţionalizarea firmei respective, inculpatul Balaban Constantin a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei şi în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei. Totodată, în datele de 23 iulie 2007, 02 martie 2009 și 01 noiembrie 2011, inculpatul Balaban Constantin, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei. Aceste împrumuturi nu se regăsesc menţionate în declaraţiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către inculpatul Balaban Constantin, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 şi nu există date din care să fi rezultat că aceste creanţe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.

Mai mult, în cuprinsul acestor declaraţii inculpatul Balaban Constantin a declarat la rubrica „Venituri” salariul acestuia, în calitate de procuror, precum şi salariul soţiei acestuia, fără a exista vreo menţiune despre firma respectivă, deşi soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator şi asociat unic, iar societatea sus menţionată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei. În data de 12 ianuarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, prin intermediul unui agent de poliţie, şef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat ameninţări cu reţinerea, arestarea şi condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracţiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiaşi zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat.

Cauza penală susmenţionată a fost instrumentată de către agentul de poliţie respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea inculpatului Balaban Constantin. În intervalul 10 noiembrie 2014 – 23 februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, beneficiind de ajutorul inculpatei Jijileanu Alexandrina, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferenţial, promiţându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni şi amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către lucrători din cadrul  Poliţiei Rutiere ai Oraşului Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 gr./litru în aerul expirat. În acest sens, inculpata Jijileanu Alexandrina şi-a exercitat influenţa asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuţiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze. Prin această modalitate cei doi inculpați au urmărit inclusiv obţinerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricţionarea libertăţii de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În data de 11 decembrie 2014, inculpatul Balaban Constantin a acceptat, prin intermediul inculpatei Jijileanu Alexandrina, promisiunea remiterii unor cantităţi de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale.
În cauza respectivă, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de procuror, întocmise acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de viol.
 
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata Jijileanu Alexandrina trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a)  să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat,
b)  să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,
c)  să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depăşească teritoriul României,
e) să nu se apropie și să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.
 
În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii și din partea Direcției Generale Antifraudă Fiscală.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpatul Balaban Constantin să fie prezentat la data de 27 martie 2015, Curții de Apel București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii