Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedinţia a făcut publică stenograma discuţiei despre dosarele lui Năstase

ro

29 Mar, 2011 15:00 1276 Marime text

Preşedinţia a dat publicităţii stenograma întâlnirii dintre şeful statului şi liderii PSD, descrisă într-o telegramă secretă americană, publicată de Wikileaks. Conform documentului, Traian Băsescu l-ar fi ameninţat pe Geoană că "dă drumul în public" dosarelor lui Adrian Năstase ca să demonstreze că plângerile penale împotriva lui au fost făcute de membri PSD.

Potrivit stenogramei dată publicităţii de Administraţia Prezidenţială, Traian Băsescu a precizat că plângerile din dosarele lui Adrian Năstase sunt semnate de membrii PSD.

"Aceste dosare au fost la mine şi eu le-am avizat pentru începerea urmăririi penale şi pot să vă spun ce era acolo, ca să vedeţi cât sunt de politice. (...) Domnul Sergiu Sechelariu a fost membru PSD, dânsul a iniţiat plângerea, doamna de la Inspectoratul în Construcţii a fost de la PSD, dânsa a făcut plângere. Consulul era numit de primul-ministru, la Beijing (...) Ei, ăsta e dosarul politic. Eu ce să vă spun? Politic, nepolitic, doar dacă vi l-aţi făcut în acelaşi partid. (...) Prima dată când mai aud că dosarele lui Adrian Năstase sunt politice le fac publice ca să ne liniştim odată cu minciuna asta. V-aţi făcut voi de la PSD dosare unii la alţii şi ţipaţi toată ziua că e vinovat Daniel Morar şi Traian Băsescu", spune Traian Băsescu la întâlnirea cu membrii PSD.

"Dar nu e singurul partid care procedează aşa. E o practică curentă", a replicat preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

"Nu are sens să mai mergeţi să pedalaţi pe asta, pentru că mă obligaţi să fac publice dosarele ca să mă apăr, că m-am săturat de povestea politică", i-a răspuns şeful statului.

Adrian Năstase susţine însă altceva.

"Plângerile penale au fost făcute de către Mona Muscă în numele Alianţei DA şi în 2005 Daniel Morar s-a autosesizat. Nici el nu cred că era membru PSD", spune preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase.

Wikileaks: Trimiterea lui Năstase în judecată, discutată la Cotroceni

Într-un document clasificat legat de corupţia din România şi reformele din justiţie se face referire la dosarul lui Adrian Năstase. Contactele ambasadei americane aveau păreri împărţite legate de problematica criminalităţii. Se arată că oficialii americani au discutat recent cu trei parlamentari, doi de la PNL şi unul de la PSD cu funcţii în Senat şi Camera Deputaţilor în cadrul Comisiei de Apărare şi Afaceri Interne, scrie jurnalul.ro.

Pe 17 februarie, Băsescu a întrunit de urgenţă un "summit pe justiţie" la Palatul Cotroceni. La întâlnire au fost prezenţi: ministrul Justiţiei Predoiu, procurorul general Kovesi, şeful DNA Morar, şeful Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, preşedintele CSM, Virgil Andreieş, şi vicepreşedintele CSM Bogdan Licu.

În raportul ambasadei se arată că oficialii ambasadei s-au întâlnit separat cu Buda, Licu şi Macovei, care au confirmat că întâlnirea de la Cotroceni a fost mai mult o acţiune în forţă ca să demonstreze UE că se face reforma în justiţie. Licu a descris diplomatic sesiunea de la Cotroceni ca "prietenească".

Macovei a spus însă că dezbaterea a fost aprinsă, fiind evidente tensiunile dintre Băsescu şi Geoană. Unul dintre exemple a fost atunci când Geoană şi alţi pesedişti s-au plâns de faptul că dosarul Năstase a fost motivat politic. Băsescu s-a răstit imediat: "Nu mă faceţi să dau drumul la dosare. Fiecare dintre plângerile împotriva lui Năstase sunt din partidul vostru, nu de la mine".

Sursa:realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii