Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a anunțat temele referendumului din 26 mai . Ce a declarat șeful statului

ro

04 Apr, 2019 14:15 1172 Marime text
Președintele României, Klaus Iohannis a susținut astăzi de la ora 14:00, o declarație de presă la Palatul Cotroceni în care a precizat ce teme vor fi abordate la referendumul din 26 mai. .

„Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes nțional care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului din 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare” - a transmis președintele Klaus Iohannis. .


Mai exact este vorba despre interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, precum și intericerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și a organizării judiciariare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe.


UPDATE. Oficial de la Administrația Prezidențială - Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut joi, 4 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o declaraţie de presă.

Vă prezentăm în continuare textul declaraţiei de presă:

"Bună ziua!

Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe data de 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare.

Prima: Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

Cea de-a doua: Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice.

Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li şteargă efectele condamnărilor şi, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanţe de urgenţă în domenii sensibile precum legislaţia penală şi organizarea sistemului judiciar.

Românii au arătat că nu acceptă corupţia şi furtul din banii publici! Cu atât mai mult, aceste fapte sunt inacceptabile atunci când ele sunt săvârşite chiar de cei aleşi de ei, de cetăţeni, ca să le apere interesele şi banul public!

Da! Toleranţă zero faţă de fenomenul corupţiei prin interzicerea amnistiei şi graţierii infracţiunilor din acest domeniu reprezintă calea cea mai bună, calea corectă, pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, dar, în egală măsură, este şi o garanţie pentru asigurarea integrităţii în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice!

Ceea ce se întâmplă în actuala guvernare pesedistă este fără precedent! De mai bine de doi ani asistăm la un permanent asalt asupra justiţiei, purtat cu ordonanţe de urgenţă.

Acest asalt, acest asalt al pesediştilor, a presupus întotdeauna evaluarea şanselor, pregătirea mijloacelor şi căutarea momentului prielnic pentru a acţiona, pervertind astfel şi deturnând un mecanism constituţional pe care noi, societatea românească, trebuie să îl regândim.

Societatea a obosit să urmărească dacă cei interesaţi şi-au mai dat o ordonanţă de urgenţă şi trăieşte cu teamă fiecare zi în care este anunţată şedinţă de Guvern, a cărei ordine de zi reală nu se cunoaşte.

Întrucât ordonanţele îşi produc de îndată efectele, iar în materie penală chiar cu efect pentru trecut, şi pot fi atacate direct la Curtea Constituţională numai de către Avocatul Poporului, este momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu cumva este necesar ca şi alte autorităţi constituţionale să aibă dreptul de a sesiza Curtea Constituţională pentru a stopa efectele ordonanţelor neconstituţionale.

Personal, sunt convins că dacă CSM sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi avut posibilitatea să conteste ordonanţele la Curtea Constituţională, nu am fi ajuns în situaţia în care suntem acum!

Modificările aduse de PSD legilor justiţiei au fost aspru şi constant criticate şi de instituţiile europene, iar adoptarea de noi ordonanţe în materie penală, care în realitate sunt amnistii mascate, va avea consecinţe foarte grave asupra statutului României în Uniunea Europeană.

Momentul critic în care ne găsim este rezultatul proastei guvernări pesediste. PSD legiferează netransparent, încălcând chiar regulile statului de drept.

În aceste zile, sunt discuţii şi reacţii în spaţiul public cu privire la iminenţa unor noi ordonanţe de urgenţă care să modifice codurile penale. Pesediştii au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuşi să rişte chiar stabilitatea şi viitorul României numai pentru a-şi albi dosarele. N-ar fi de mirare ca mâine-poimâine să dea prin ordonanţă de urgenţă că politicianul X este cinstit. Ar fi culmea!

Solicit şi de această dată Guvernului să nu mai adopte vreo ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei şi politicii penale!

Referendumul a intrat în linie dreaptă, orice astfel de act emis de Guvern ar fi ilegitim, împotriva spiritului Constituţiei şi o sfidare la adresa românilor.

Astăzi se impune, mai mult ca oricând, să ne reamintim un text din Constituţie, pe care cei aflaţi la putere ar vrea să îl facă uitat. Este alineatul (2) al articolului (2) din Constituţia României: nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Voinţa suverană a poporului se exprimă cel mai bine prin referendum!

Dragi români,

Vă aştept la referendum pe 26 mai!"
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii