Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Președintele CNMT susține că nu poate conta pe sprijinul UDMR

ro

17 Oct, 2015 18:14 1511 Marime text
 
Președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, a declarat, astăzi la Târgu Secuiesc, faptul că întreaga comunitate maghiară nu poate conta pe sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) pentru obținerea autonomiei teritoriale.
 
Asta pentru că formațiunea condusă de Kelemen Hunor ar fi trădat în mai multe rânduri această cauză.  
 
Tokes Laszlo a subliniat faptul că dorește să reactiveze lupta pentru autonomie, care a „slăbit” în ultimii ani, în primul rând din cauza lipsei de unitate a comunității maghiare, potrivit agerpres.ro.
 
„În ultima perioadă, cauza autonomiei a fost foarte dezavantajată și s-a slăbit, dacă facem comparație cu anii 2003 când am pornit. (...) Văzând că pe parcurs nu reușim să ajungem la un rezultat ne-am dat seama că trebuie să ne reorganizăm și să ne găsim aliați fideli. (...) Lipsește unitatea de cauză în privința autonomiei, deoarece UDMR face o politică de autonomie oportunistă pentru dobândirea voturilor electoratului maghiar și nicidecum nu are o politică de autonomie credibilă. Pentru ei autonomia este un mijloc de culegere a voturilor și duc o propagandă populistă de a induce în eroare pe alegători în privința autonomiei. Deci, nu putem conta pe UDMR. (...) Programul UDMR privind autonomia nu e rău, dar nu îl pun în practică și duc un joc ambiguu față de puterea românească, față de alegătorii maghiari și față politicul maghiar, de aceea nu putem conta pe dânșii. Deci, dezbinarea interioară e prima cauză din care nu putem să ducem mai departe acest deziderat și să avem rezultate adevărate”, a spus Tokes Laszlo, președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania.
 
Tokes Laszlo susține că o altă cauză care a frânat cauza autonomiei a fost ostilitatea clasei politice românești, printre opozanți numărându-se lideri marcanți din întreg spectrul politic.
 
„În al doilea rând, politicul românesc este atât de negativ față de cauza autonomiei, încât prin toate mijloacele ne împiedică să înfăptuim acest deziderat. Chiar și politicieni importanți ai Guvernului se exprimă deschis împotriva autonomiei, cum ar fi Mircea Dușa (...) și din când în când chiar și Victor Ponta și fostul președinte Traian Băsescu se pronunță împotriva autonomiei și duc o propagandă antiautonomie atât de dură pentru a discredita voit cauza autonomiei în fața maselor românești”, a continuat președintele Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania.  
 
Tokes Laszlo a mai subliniat faptul că printre „aliații fideli” ai CNMT în problema autonomiei se numără Consiliul Național Secuiesc, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Asociația Tinerilor Maghiari din Transilvania și Consiliul pentru Autonomie din Partium, dar și oficiali din Ungaria. La congresul CNMT de la Târgu Secuiesc au participat, printre alții, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, și Szili Katalin, fost președinte al Parlamentului de la Budapesta, împuternicit special al Guvernului Ungariei pentru politica națională a maghiarilor din afara granițelor țării, potrivit agerpres.ro. 
 



Sursa foto: vremuritulburi.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii