Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Basescu s-a intalnit cu imparatul Japoniei (video)

ro

11 Mar, 2010 02:17 3273 Marime text

basescu_.jpg"Vizita oficială a debutat cu întrevederea cu Majestăţile Lor Imperiale, Împăratul Akihito şi Împărăteasa Michiko. Preşedintele Băsescu a mulţumit pentru invitaţia de a vizita Japonia, în contextul aniversării anul trecut a 50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice. Domnia Sa a amintit, în acest sens, vizita Alteţelor Lor Imperiale, Prinţul şi Prinţesa Akishino în România, în 2009. Preşedintele a arătat o înaltă apreciere înţelegerii demonstrate de Majestăţile Lor Imperiale faţă de moştenirea culturală a popoarelor lumii, inclusiv faţă de valorile culturale şi spirituale româneşti, amintind în acest sens de finanţarea primită pentru restaurarea Mănăstirii Probota", relatează Preşedinţia.

Preşedintele s-a întâlnit, de asemenea, ci Yukio Hatoyama, prim-ministru al Japoniei, cu care a abordat aspecte privind relaţiile economice bilaterale, precum şi o serie de teme de pe agenda internaţională.

basescu-japonia-2-afp.jpg"Preşedintele Traian Băsescu a reconfirmat voinţa politică a României de a consolida cooperarea cu Japonia, atât pe baze bilaterale, cât şi în cadrul relaţiilor UE-Japonia. Au fost prezentate propuneri de cooperare în domenii în care cele două ţări dispun de expertiză şi potenţial. Şeful statului a transmis un mesaj privind dorinţa României de a aprofunda parteneneriatul cu Japonia printr-un program de acţiuni concrete, în domenii precum energie, infrastructură, agricultură, industrie alimentară şi turism", se arată în comunicat.

În ceea ce priveşte agenda internaţională, cei doi interlocutori au evaluat stadiul reformei Consililui de Securitate al ONU, perspectivele viitorului Acord post Kyoto vizând schimbările climatice, precum şi aspecte referitoare la neproliferarea nucleară.

Premierului japonez a menţionat decizia Guvernului nipon de suspendare temporară a vizelor pentru cetăţenii români, ceea ce va potenţa relaţiile interumane şi va facilita relaţiile economice.

În convorbirile cu preşedinţii celor două Camere ale Dietei Japoneze, preşedintele Băsescu a mulţumit pentru calitatea şi consistenţa sprijinului oferit de Japonia în procesul de modernizare a ţării noastre, care ne-a permis să depăşim mai rapid perioada de tranziţie.

Preşedintele României a luat parte la Forumul economic româno-japonez, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii principalelor corporaţii japoneze.

În intervenţia sa, preşedintele Traian Băsescu a făcut o prezentare a situaţiei economice din ţara noastră, încurajând investitorii japonezi să exploreze oportunităţile oferite de România, şi din perspectiva statutului de stat membru al Uniunii Europene.

În cea de-a doua zi a vizitei, Preşedintele român urmează să îi primească pe reprezentanţii Federaţiei Patronatului Japonez - Keidanren şi se va întâlni cu membrii comunităţii române din Japonia.

Sursa: mediafax.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • 10pasi 11 Mar, 2010 08:42 Cand iesim din criza? Afli doar de pe www.10pasi.ro - GRATUIT. Cere acum Planul De Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza - E GRATUIT!