Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preotul Matei Boilă, nepot al lui Iuliu Maniu, a murit

ro

27 Aug, 2015 18:30 1737 Marime text
Nepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boilă, cunoscut pentru lupta sa împotriva regimului comunist, a murit, astăzi, la Cluj-Napoca. Matei Boilă s-a stins la vârsta de 89 de ani, după 38 de ani de preoție în cadrul Bisericii Greco-Catolice.

„Cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla își iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia Boilă, Mărturisitor al credinței, îndrumător și luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc”, se menţionează într-un comunicat al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Matei Zaharia Boilă s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, ca fiu al profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop, fiica surorii lui Iuliu Maniu. A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca și Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.

A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirțea și preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea. În semn de recunoaștere a meritelor vieții sale de credință, în anul 2003, a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincția "Sfintei Cruci pentru Biserică și Pontif" din partea Sfântului Părinte Francisc.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la ora 13.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Maria 27 Aug, 2015 18:52 Dumnezeu sa-l primeasca in imparatia lui sa-i dea odihna si pace.A fost pilda pentru romani,dar mai ales pentru cei care credinta si onoarea sunt lucruri de nepretuit.