Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preot militar, comemorat la Topraisar. Iată despre cine este vorba

ro

16 Jun, 2018 20:13 3742 Marime text
Duminică, 17 iunie 2018, în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”, în biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Topraisar, jud. Constanța, după Sfânta Liturghie, va avea loc comemorarea preotului militar Ioan Popescu.

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional, Mănăstirea Dervent, Filiala Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House” Constanța.

Un episod mai puțin cunosct din istoria luptelor din Dobrogea, în Primul Război Mondial, este acela al bombardării bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Topraisar. Tristul eveniment a rămas descris posterității într-un memoriu asupra activității de pe front al preotului militar Ioan Popescu din Bazargic, confesorul Regimentului 40, și consemnat de preotul Eugen Drăgoi în lucrarea „Ierarhi și preoți de seamă la Dunărea de Jos 1864/1989”.

Astfel, în octombrie 1916, preotul militar Ioan Popescu se afla la Topraisar, în linia întâi a frontului, alături de soldați. Pentru că se apropia ziua de duminică, preotul Ioan Popescu a făcut toate demersurile pentru săvârșirea Sfintei Liturghii în biserica satului. Ce a urmat se regăsește în memoriul preotului militar: „După un ceas, în timpul serviciului religios, după citirea Sfintei Evanghelii, dușmanul îndreptându-și tirul artileriei spre biserică, ca punct de reper, lovește cu un obuz de calibru 35 cm drept în fața ușilor bisericii, făcând un zgomot infernal, sfărâmând ușile și o parte din zid, provocând panică chiar în lăcașul Domnului. La îndemnul meu, trupa împreună cu mine am continuat a sta nemișcați până la terminarea slujbei, în șuierăturile și zgomotul explodării obuzelor dușmane, sfârșind în bine ruga sacră și sinistră (…). Peste o jumătate de ceas de la ieșire , un alt obuz de același calibru a izbit turla cea mare, prefăcându-o în ruine”.

Sursa: Tomisulortodox
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Zău 13 Aug, 2018 09:57 În trecut ca și în zilele noastre, românii, au avut și au "prieteni" doar atunci când vreunul dintre ei așa zișii prieteni, au pus gând, să ia cu japca bogățiile care îi interesează, "vezi, Doamne", că ne-au scăpat de un hoț / exploatator și ne-au luat alții exploatatori deghizati in binefăcătorii noștri, exemplu : ne-au defrișat pădurile, au pus "ochii" pe aurul românesc, vor și chiar au aspirat aerul curat din munți, cuprul.... ! Ăștia sunt prietenii noștri : hrăpăreții, șnapanii, șarlatanii, prădătorii din afara României cu trădătorii din interiorul României, mână-n mână, unii cu alții, au furat și prădat "biata" Românie de zeci și sute de ani, fără milă de poporul român și de țara aceasta, dar cum Dumnezeu, nu ne-a lăsat de izbeliște niciodată, a tot scos la iveală alte și alte bogății, ca să ne dăm seama cine ne iubește cu adevărat și cine ne "iubește" doar din interes, aceia sunt hapsânii precum "bestiile cu chip de om !"