Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:37 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preot-căpitan comemorat la Biserica Sfânta Ecaterina din Tuzla. Despre cine este vorba

ro

07 Feb, 2016 03:30 4254 Marime text
Astăzi va avea loc slujba de comemorare a preotului căpitan Bănică Roșescu. Evenimentul se va desfășura de la ora 11:00, la biserica „Sfânta Ecaterina” din Tuzla, în cadrul proiectului Departamentului Cultural al Arhiepiscopiei Tomisului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.

La eveniment vor lua cuvântul, în calitate de co-organizatori protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța, Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche și consilierul superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judeţean Constanța, Mihaela Burlacu.

Părintele Bănică Roșescu s-a născut în anul 1870 și a fost numit preot la parohia Tuzla în anul 1898. În Primul Război Mondial s-a remarcat prin patriotism și curaj, fiind alături de trupă chiar și în prima linie a războiului.

Pentru toate acestea a fost decorat cu medaliile: „Coroana României”, „Virtutea Militară”, „Crucea Comemorativă a războiului 1916-1919”.

Prima comemorare a avut loc pe data de 24 ianuarie a acestui an, la parohia Basarabi I. Aici, protosinghelul Vlad Maxim, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” din Constanța, Costin Scurtu, și directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, au evocat viaţa preotului căpitan Anastase Popescu. De asemenea a mai fost comemorat, în data de 31 ianuarie, pr. cpt. Alexandru Moroianu, la parohia „Sfântul Gheorghe“ din Mihail Kogălniceanu.
 
Despre biserica Sfânta Ecaterina din Tuzla
Biserica Sfânta Ecaterina a fost ctitorită, în anul 1884, de Mihail Kogălniceanu și fratele său, Vasile.
Dupa cum reiese din inscripția de pe candelabrul bisericii în 1884 localitatea se numea ”Capul Tuzla”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii