Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:54 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Cioloş, solicitat de judecători să vină cu o propunere pentru soluţionarea conflictului dintre Guvern şi magistraţi

ro

05 Oct, 2016 13:20 2276 Marime text
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) i-a solicitat premierului Dacian Cioloş pe data de 5 octombrie  să transmită prin Ministrul Justiţiei Raluca Prună „o propunere de soluţie pentru ieşirea din actuala criză”, cauzată de ordonanţa de urgenţă 43/2016 prin care Guvernul nu ia în considerare drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătoreşti.
 
UNJR s-a adresat direct premierului deoarece, în discuţiile cu magistraţii, miniştrii din Guvern şi-au fundamentat „poziţia pe o mentalitate instituţională profund eronată, care plasează practic sistemul de justiţie în subordinea Executivului”.
 
„Justiţia, potrivit Constituţiei, este o putere în stat alături de Executiv şi Legislativ, ceea ce înseamnă că întreg corpul magistraţilor formează unul dintre cei trei piloni pe care este aşezat statul de drept”, au spus magistraţii.
 
„Comparaţia, aşadar, făcută de reprezentanţi ai Guvernului între magistraţi, care sunt o putere de sine stătătoare, cu diverse sectoare bugetare din subordinarea Executivului este profund eronată că principiu, iar o astfel de mentalitate a condus la tipul de conflict instititutional pe care-l avem azi între puterea Executivă şi Judecătorească”, au mai spus magistraţii.
 
Poziţia magistraţilor a fost că „acest conflict a fost generat în special de acţiunile Ministrului Justiţiei Raluca Prună care, pe lângă neînţelegerea modului cum funcţionează instituţiile într-un stat de drept, a gestionat în mod total neprofesionist relaţia cu magistraţii şi personalul auxiliar, evitând să discute în mod real problemele ridicate de aceştia. În locul unei abordări focalizate pe soluţii la problemele ridicate, această a recurs, în mod inadmisibil, la un discurs manipulatoriu, incompatibil cu demnitatea pe care o ocupă.”
 
Magistraţii au arătat că Ministrul Justiţiei Raluca Prună nu a venit cu o propunere din partea Guvernului de soluţionare a crizei, aşa cum a fost agreat la întâlnirea din dată de 23 septembrie.
 
Această nu doar că nu a venit cu o astfel propunere, dar prin multiple luări de poziţie din ultima perioada “a amplificat şi mai tare conflictul pe care l-a generat”, s-a spus în scrisoare.
 
„Problema ridicată de magistraţi nu este una de «oportunitate», deoarece nu negociem măriri de salarii, aşa cum în mod nefondat şi manipulatoriu se repetă în spaţiul public. Problema pe care o ridicăm este de «legalitate», pentru care Ministrul Justiţiei Raluca Prună trebuie să răspundă. Eschivarea permanentă a domniei sale arată că evita să îşi asume răspunderea ce îi revine în calitate de ministru al justiţiei”, au susţinut magistraţii.
 
În urma întâlnirii care va avea loc la CSM pe data de 6 octombrie asociaţiile profesionale ale magistraţilor vor evalua situaţia şi trece la alte acţiuni în cazul în care propunerea Guvernului nu restabileşte legalitatea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii