Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:59 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră în judeţul Alba Doi bărbaţi, cercetaţi pentru braconaj arheologic

ro

22 Nov, 2014 16:49 1545 Marime text
Doi bărbaţi au ajuns în atenţia poliţiştilor după ce oamenii legii i-au identificat pe aceştia ca fiind presupuşi autori ai unui furt. Potrivit oamenilor legii, cei doi bărbaţi, din care unul absolvent de Istorie, ar fi sustras mai multe bunuri de patrimoniu datând din epoca preistorică până în epoca medieval. Aceste bunuri extrem de rare ar fi fost sustase din situri arheologice de interes național situate pe raza județului Alba, relatează Agerpres.

Cazul reprezintă o premieră pentru județul Alba, unde nu au mai fost identificați până în prezent braconieri arheologici.

Ofițer Marius Ciuta, coordonator Compartimentul de Patrimoniu de la nivelul Serviciului de Investigații Criminale al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Alba a declarat că bunurile de patrimoniu sustrase de cei doi și depistate ulterior de polițiști reprezintă "o secvență a întregii istorii a acestor locuri" și "o radiografie a întregii istorii", fiind obiecte din epoca preistorică, din cea dacică, din epoca romană, din cea post romană, terminând cu epoca medievală.

Din cercetări a rezultat că în perioada ianuarie — octombrie, folosind detectoare de metale, un bărbat de 35 de ani, din Alba Iulia, a descoperit și sustras mai multe bunuri aparținând patrimoniului cultural (săbii, pumnale, vârfuri de lance, vârfuri de săgeți, zăbale, fibule). Se pare că, la unele detecții, el a fost ajutat de către un bărbat, de 47 de ani, din Zlatna.

Cei doi bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, urmând a fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.

Sursa foto: agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii