Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:20 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. 25 de suspecţi, duşi la audieri Percheziții în Constanţa, Bucureşti și în alte patru județe, la o grupare care se ocupă cu fraudele informatice

ro

26 Apr, 2015 13:06 2215 Marime text
Polițiștii de la Biroul de Combatere a Criminalității Organizate din București efectuează astăzi mai multe percheziții la suspecți de fraude informatice, informează B1 TV.

Descinderile au loc la 47 de adrese din București și județele Ilfov, Vaslui, Bacău, Argeș și Constanța, fiind vizat un grup infracțional format din 56 de persoane.

Membrii grupului infracțional, suspectați de fraude informatice, acționau atât pe teritoriul României, cât și în Japonia, Germania, Belgia, Italia și Olanda.

În acest caz prejudiciul este estimat la peste 12 milioane de dolari.

După încheierea verificărilor, suspecții vor fi duși la București pentru audieri.

UPDATE ora 17.30 - Comunicat DIICOT


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti împreună cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au efectuat, la data de 26.04.2015, un număr de 42 percheziţii domiciliare pe raza municipiilor București, Bîrlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în savarsirea de infracţiuni informatice si spalare de bani.
 
     În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 - decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 52 de persoane, cetateni romani si straini, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operațiuni ), în 24 de state , respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD.
 
    În activitatea infractională au fost vizate banci din SUA (Puerto Rico) si OMAN (MUSCAT).
 
    Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate și distribuite către alti membrii ai grupării.
 
    Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.
 
    Grupul infractional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orașe. Totodata, la data de 20.02.2013 a fost retrasa din Japonia de către aceeași membrii ai grupării suma de 9.000.000 USD.
 
    Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, 2 kg. de aur in lingouri,tablouri si suma de 150.000 euro.
 
    De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii.
 
    La sediul DIICOT- S.T.Bucuresti au fost aduse, în vederea audierii, un număr de 25 de persoane.
 
    Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii, Directia Operatiuni Speciale si Departamentul de Informatii si Protectie Interna.
 
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.
 
    Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii