Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Constanţa a cerut clarificări Agenţiei Naţionale de Integritate Viceprimarii şi vicepreşedinţii de CJC vor afla dacă demisionează sau nu din funcție de consilieri

ro

19 May, 2017 16:32 2978 Marime text
În Monitorul Oficial nr.313, din 2 mai a.c,  a fost publicată Legea 87/2017 care modifică Legea 161/2003 privind unele măsuri în asigurarea transparenței în exercitarea funcțiilor publice a bulversat oarecum administrațiile locale. Și asta pentru că au fost modificate unele articole privind incompatibilitățile aleșilor locali.
O dată cu acest normativ, în spațiul public a apărut informația că viceprimarii şi vicepreşedinţii de Consilii Judeţene nu mai pot fi în acelaşi timp şi consilieri locali sau judeţeni.
 
Iată modificarea care a creat panică:
 
- Articolul 87 din Legea 161/2003 - Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu funcția de consilier local (...)
- Articolul 87 modificat prin Legea 87/2017: Funcția de primar, viceprimar, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcții sau calități: funcția de consilier local (...)
Prefectura Constanţa a solicitat în urmă cu trei zile, clarificări Agenţiei Naţionale de Integritate cu privire la acest subiect.
„Noutatea modificării legislative introduce noţiunea de „exercitare”, dar care se bat cap în cap cu cel mai important act normativ care reglementează situația aleșilor locali - Legea 215/2001 a administrației publice locale (lege organică). Tocmai din acest motiv, în urma unei discuţii purtate cu preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Ţutuianu, am decis să solicităm clarificări Agenţiei Naţionale de Integritate, singura care în acest moment are capacitatea să decidă, dacă în lumina noii legislaţii, viceprimarii şi vicepreşedinţii de CJ trebuie să renunţe la mandatele de aleşi locali sau să nu mai voteze în şedinţele de consiliu local sau judeţean. Aşteptăm un răspuns în acest sens, pe care îl vom face public”, a declarat pentru ZIUA de Constanţa, prefectul judeţului, Adrian Nicolaescu.
Precizăm că Legea 215/2001 a administrației publice locale (modificată și completată prin Legea 286 în 2006 și prin ordonanțe de urgență în 2008, 2011, 2012, 2014, 2015 și republicată) prevede foarte clar că viceprimarul şi vicepreşedintele de CJ este ales cu votul majorității consilierilor locali sau judeţeni în funcție din rândul membrilor Consiliului Local sau Judeţean, iar pe durata exercitării mandatului viceprimarul şi vicepreşedintele își păstrează statutul de consilier local/judeţean, fără a beneficia, însă, de indemnizația aferentă acestui statut.
Așadar, viceprimarul dar şi vicepreşedintele de CJ pot iniția proiecte de hotărâre și are drept de vot în CL/CJ, dar nu primește bani pentru funcția de consilier local, ci doar indemnizația de viceprimar, respectiv vicepreşedinte de CJ. Asta se întâmplă în prezent peste tot și nu e prima dată când sunt emise legi care se contrazic reciproc.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii