Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:23 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizările CCR privind organizarea Referendumul în ziua alegerilor europarlamentare

ro

27 Mar, 2019 14:41 1253 Marime text
CCR consideră că interzicerea organizării unor referendumuri consultative în ziua alegerilor pentru Parlamentul European încalcă prevederile Constituţiei, reamintind că s-a mai pronunţat, în anul 2007, cu privire la o soluţie legislativă similară. Menţiunea apare în motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţională legea care instituia interdicţia organizării unui referendum în ziua alegerilor europarlamentare. 

Curtea Constituţională consideră că interdicţia organizării alegerilor pentru Parlamentul European concomitent cu alte tipuri de alegeri este justificată, potrivit motivării deciziei prin care a fost admisă parţial obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală, formulată de preşedintele Klaus Iohannis. În schimb, nu se justifică interdicţia organizării de alegeri europarlamentare concomitent cu un referendum.

"În ceea ce priveşte interdicţia organizării concomitente a alegerilor pentru Parlamentul European cu alte tipuri de alegeri, Curtea constată că este justificată, data organizării acestora nefiind influenţată de evenimente exterioare, aşa cum (...) se întâmplă, din perspectiva parcursului procedural, în cazul referendumurilor pentru demiterea preşedintelui şi a celui pentru revizuirea Constituţiei", se arată în motivarea publicată miercuri pe site-ul CCR.


Curtea Constituţională reaminteşte că, printr-o decizie din anul 2012, a constatat neconstituţionalitatea unei legi care prevedea organizarea alegerilor parlamentare şi locale la aceeaşi dată.

Sursă: România TV
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii