Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portul Constanţa, rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale pentru introducerea în Europa a cocainei din America de Sud

ro

29 Oct, 2014 22:35 2143 Marime text
Agenţia Naţională Antidrog a lansat astăzi "Raportul Naţional privind Situaţia Drogurilor în România 2014". Agenția arată în raportul publicat că numărul consumatorilor de droguri injectabile care sunt infectaţi cu HIV s-a dublat, iar creşterea este "alarmantă".  
 
Totodată, autorităţile arată în raport că Portul Constanţa este în continuare o rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale organizate pentru introducerea în Europa a cocainei ce provine din America de Sud.

"Totodată, România, prin portul Constanţa, rămâne o rută alternativă utilizată de reţelele infracţionale organizate pentru introducerea în Europa a cocainei ce provine din America de Sud fiind, în acelaşi timp, şi o ţară de destinaţie pentru majoritatea tipurilor de droguri, în cantităţi reduse, în special pentru heroină, cocaină, canabis, rezină de canabis şi droguri sintetice. Creşterea numărului de capturi şi a cantităţilor de heroină confiscate pentru al doilea an consecutiv confirmă previziunile pentru anul 2013, piaţa autohtonă rămânând în continuare sub presiunea evoluţiei culturilor de mac opiaceu din Afganistan, care au înregistrat, şi în anul 2013, creşteri semnificative, comparative cu cele din anii 2011şi 2012. Canabisul rămâne cel mai consumat drog şi, pentru prima dată, a fost identificată o cultură industrială de canabis, ce urma să aprovizioneze pieţele din Germania, Cehia şi Ungaria.", se arată în raport.

În cadrul Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor în România 2014 au fost analizate o serie de date referitoare la cererea şi oferta de droguri în România în anul 2013, politicile naţionale şi legislaţia în domeniu, împreună cu tendinţele şi evoluţiile înregistrate în ultimii ani, informează instituţia.
 
Potrivit documentului, profilul consumatorilor de droguri injectabile la nivel naţional este următorul: bărbat, cu o vârstă medie de 30 ani, locuieşte în Bucureşti şi are un istoric îndelungat de consum, drogul principal fiind din categoria opiaceelor.  Zonele cu cel mai mare risc se conturează în jurul marilor centre universitare sau în zonele de graniţa, susţin specialiştii. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii