Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potrivit DNA Ponta i-ar fi ameninţat pe inspectorii ANAF că îi dă în judecată

ro

17 Sep, 2015 20:51 1329 Marime text
 
Rechizitoriul DNA a scos la iveală faptul că rapoartele cu activităţile pe care le-ar fi prestat trimise de premierul Victor Ponta la solicitarea ANAF sunt "copia fidelă, literalmente, inclusiv în privinţa greşelilor de ortografie", a activităţilor efectuate de avocaţii colegi de cabinet ai lui Dan Şova. Totodată, Ponta le-a transmis inspectorilor ANAF care efectuau un control privind activităţile pe care le-ar fi prestat pentru Şova şi Asociaţii că va sesiza instanţa şi Parchetul dacă verificările nu se încheie cât mai curând.
Anchetatorii detaliază în rechizitoriu activităţile pentru care Ponta a încasat 181.000 de lei.
 
"În cuprinsul celor 16 înscrisuri sunt prezentate un număr de 36 de activităţi specifice profesiei de avocat pe care inculpatul Ponta Victor-Viorel a pretins că le-a efectuat în intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008 în cadrul convenţiei de conlucrare după cum urmează: 10 activităţi de pregătire a unor dosare, nouă activităţi denumite discuţii în legătură cu unele dosare, șapte activităţi de studiu a unor dosare, trei activităţi de redactare a unor concluzii scrise si încă șapte alte activităţi", notează procurorii DNA.
 
Potrivit acestora, "din observarea cuprinsului celor 16 înscrisuri falsificate se constată aşa cum s-a arătat mai sus că activităţile juridice menţionate în cuprinsul lor au fost tehnoredactate prin metoda «copy paste» după modelul activităţilor prestate lunar de avocaţii (...), (...), (...) şi (...) pentru clientul (...)" şi că "în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte".
 
Procurorii arată că în timpul controlului fiscal, în luna august 2011, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de premier, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.
 
Întrucât specializarea juridică a lui Victor Ponta era dreptul penal, s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.
 
DNA a verificat la instanţe de judecată din Mizil şi Bucureşti dacă Victor Ponta a îndeplinit activităţile menţionate în înscrisurile trimise ANAF, respectiv dacă a reprezentat în instanţe clienţii conform contractelor încheiate cu Şova şi Asociaţii.
 
Astfel, notează procurorii, ”în dosarul nr. (,..)/2008 al Judecătoriei Mizil prin încheierea din 29.01.2009, instanţa a amânat pronunţarea pentru data de pentru a da posibilitatea părţilor de formula concluzii scrise”.
 
”Concluziile scrise au fost depuse de SCA Şova şi Asociaţii în data de 4 februarie 2009. Prin urmare, în luna decembrie 2008 nu se putea cunoaşte în nici un caz faptul că instanţa va reţine cauza spre soluţionare la termenul din data de 20 ianuarie 2009. Aşa fiind, este evident că activitatea privind redactarea concluziilor scrise în luna decembrie 2008 de către Ponta Victor-Viorel în dosarul (,..)/2008 aflat pe rolul Judecătoriei Mizil este una fictivă”, se arată în documentul citat.
 
Procurorii mai arată că, într-un alt dosar, din 2008, aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 6 Bucureşti, ”concluziile scrise au fost redactate în luna decembrie 2008 de avocaţii (...) şi (...), persoane care nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel”.
 
Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, astăzi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
 
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care în realitate nu s-au efectuat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii