Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ponta, după atacul Charlie Hebdo Francezii să vadă dacă au asimilat comunităţi

ro

22 Jan, 2015 17:18 1239 Marime text
Libertatea presei nu poate fi îngrădită prin violenţă, dar există sensibilităţi protejate legal şi în anumite situaţii trebuie să existe responsabilitate, afirmă premierul Ponta legat de atacul Charlie Hebdo, adăugând că francezii ar trebui să se gândească cum au reuşit ei să asimileze comunităţi.

El a apreciat că ceea ce s-a întâmplat în Franţa va marca întreaga Europă, poate nu aşa de mult cum a fost 11 septembrie în Statele Unite, dar cu siguranţă va marca o atmosfera de teamă, legată inclusiv de incapacitatea de a asimila comunităţi, informează Mediafax.

„Cred că încă nu am răspuns la nişte întrebări: 1. Eu cred că orice spui, orice scrii şi orice publici, nu există o justificare ca cineva să vină să te împuşte pentru asta. Şi aici, Je suis Charlie, dacă în sensul ăsta m-aţi întrebat. Da, cred că libertatea de exprimare, libertatea presei nu poate fi niciodată îngrădită prin acte de violenţă. 2. În acelaşi timp, cu siguranţă există sensibilităţi pe care, unele, le protejăm legal - uitaţi-vă ce se întâmplă şi în Franţa, şi în toată Europa, şi bine se întâmplă, că este o infracţiune sau oricum o contravenţie să conteşti Holocaustul sau să te referi la... şi acolo, sancţiunea legală. Nimeni nu spune că încălcarea libertăţii de exprimare, ci toată lumea spune că, într-adevăr, e bine să existe aceste restricţii. Deci, din punctul ăsta de vedere, eu cred că în anumite situaţii şi pentru lucruri cu totul şi cu totul speciale, un tip de responsabilitate trebuie să existe. Asta însă, poţi, până la urmă, să publici, să faci orice, nu justifică ca cineva să vină să te împuşte, dar o limită, dincolo de care apare o responsbilitate, trebuie să existe", a spus Ponta într-un interviu Jurnalul.

„Mă gândeam aşa - şi nu vreau să fiu răutăcios - când ni se reproşează nouă, pe bună dreptate, că n-am avut mare succes în a asimila comunitatea romă, de exemplu, poate că fiecare ar trebui să se gândească în ce măsură au reuşit ei. Însă tipul de solidaritate europeană, care s-a născut după atentatul de la Paris, e un semn de indentitate care cred că e singurul lucru bun din tot ceea ce s-a întâmplat", a mai afirmat Ponta.

Sursa: Mediafax
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii