Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:18 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierul Orlando Şchiopu rupe tăcerea după supendarea sa din funcție în urma incendiului din Colectiv

ro

29 Nov, 2015 18:10 3914 Marime text
 
Pompierul Orlando Şchiopu, prim adjunctul ISU Bucureşti, suspendat din funcţie în urma scandalului faxului de la Colectiv, rupe tăcerea. Într-un mesaj difuzat de România TV, pompierul cu o experienţă de 23 de ani spune că ar accepta orice pedeapsă dacă ar fi greşit în teren, în timp ce încerca să salveze vieţi, dar că nu înţelege de ce trebuie să fie umilit doar pentru că „trebuie dat un exemplu” pentru că alţii, aflaţi la birouri, nu în luptă directă cu flăcările, nu şi-au făcut treaba cum trebuie.
 
Salvatorul Orlando Cătălin Şchiopu simte că unii încearcă să-l scoată vinovat pentru anumite nereguli care nu s-au petrecut pe palierul său de atribuţii.
 
„Eu ştiu să sting incendii... Asta am făcut de când am intrat în sistem. Înţeleg că trebuie dat un exemplu şi vinovaţii să plătească, dar de ce să fiu eu victimă colaterală? În noaptea tragediei de la Colectiv dormeam. M-am trezit şi în 15 minute eram acolo, cu 20 de autospeciale şi masini de descarcerat, nu cu 11, cum se speculează. În 90 de minute, am triat medical 160 de oameni. I-am cărat cu mâinile mele, goale, mi s-a lipit pielea lor fumegândă de ele. Ştiţi, mănuşile noastre, ale pompierilor, sunt aspre. Urlau de durere când i-am luat în braţe, că-i zgâriau. Am renunţat la ele. Asta-i meseria mea. Dacă am greşit vreodată pe ceea ce am avut eu de făcut, să plătesc. Dar de ce trebuie să fiu dat afară din sistem? De ce trebuie să fiu umilit? De ce trebuie ca, în timp ce eu sunt trimis la Berlin de domnul Arafat, să văd organizarea pompierilor de acolo, soţia şi copilul să vadă la TV că am fost dus cu mascaţii la DNA?”, este mesajul pompierului Orlando Şchiopu, unul dintre cei şefi din ISU suspendaţi după ce a ieşit la iveală faptul că IGSU avea cunoştinţă, cel puţin teoretic, de existenţa clubului Colectiv, în urma unui fax privind organizarea în respectivul local a unui eveniment major, cu 2000 de oameni, cu toate că imediat după incendiul din 30 octombrie s-a spus că acesta nu se afla în baza de date a instituţiei, notează româniatv.net.
 
Lui Orlando i-au luat apărarea mulți colegi apărarea după ce a fost suspendat mai ales după ce premierul Dacian Cioloş a cerut ca el şi ceilalţi doi şefi din ISU să fie daţi afară din sistem, nu doar suspendaţi.
 
Pompierul a ţinut să mulţumească pentru toată susţinerea pe care i-au arătat-o colegii.
 
„Nu sunt cuvinte care ar putea exprima sentimentele și mulțumirile pentru tot ceea ce faceți pentru mine! E o onoare să fiu coleg cu voi și să facem parte din aceeași frăție a pompierilor români! Respect !”, este mesajul scrie pe pagina de Facebook a lui Orlando Cătălin Şchiopu.
 
Într-o altă postarea a pompierului, acesta crie: „Mândru că sunt pompier! Mulțumesc pentru că sunteți alături de mine! Mulțumesc pentru ceea ce faceți în fiecare zi pentru cetățenii capitalei și pentru faptul că vă iubiți meseria! Voi face tot ce pot pentru a arăta ceea ce eu împreună cu voi am făcut în acea noapte pentru a salva oameni! Respect pentru pompieri!”. 



Sursa foto: Facebook - Orlando Cătălin
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Radu 06 Dec, 2015 15:38 Orlando, de ce nu ai raspuns pentru moartea unui pompier si pentru ranirea grava a altor doi la incendiul de la Dragon? Te-ai bucurat ca institutia a primit cadou 2 loganuri de la Dragon dupa incendiu? Trebuia sa raspunzi pentru ca ai fost seful lor fiind comandant de grup si trebuia sa stii unde sunt si ce fac oamnii tai. Ai fost consilierul lui Arafat acum 1 an de zile si ai facut numai rau. Nu te-ai opus programului abuziv de 24/48. Ai uitat la demiterea celor 3 sefi din 2014 tot ilegal, oameni care au castigat prin concurs postul...I-ai luat locul col. Popa, un om deosebit....Rusine sa iti fie...si tu plangi ca o fetita aici ca ai fost demis....Tu ai voie ca militar sa dai interivuri si sa postezi public ceea ce vrei? Spui ca ai salvat victime....dar unii fac asta zi de zi pentru ca pentru asta esti platit cu o suma frumusica....Nu ai salvat din propria initiativa...ci esti obligat sa faci asta. Cum iti explici ca in timpul domniei tale scurte s-a scos un post de ofiter la serviciul financiar si sotia ta a fost singurul candidat din cei patru, pentru ca celor 3 le-a fost respins dosarul in ultima zi de concurs? ...Zici ca nu tinea de tine treaba aia cu Colectivul... Lumea trebuie sa stie ca atunci cand este un eveniment cu afluenta de public tu decizi daca se face misiune acolo cu ce forte si mijloace de interventie. Nu ai trimis macar pe cineva acolo sa faca recunoastere ca in cazul in care se intampla ceva sa stii pe unde intri cu masina de interventie si unde e localizat clubul mai ales ca te-a notificat cineva ca se face concert acolo. Te-a durut in ,,cot'' ,,profesionistule''. Si cine te plange atat de mult? Cativa apropiati la care tu nu le esti sef? Cine te plange, oamenii fara scoala militara veniti din civilie dupa 2006? De ce nu intreaba pe la unitati televiziunile sa auda parile subalternilor. De aceea s-a dus tara de rapa.