Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pompierii iau apărarea şefilor ISU Bucureşti, spunând că punerea lor la dispoziţie ar fi ilegală

ro

05 Dec, 2015 21:26 1685 Marime text
Pompierii au o revistă a lor. Ei bine, de curând a fost publicat un articol în publicația cu pricina în care pompierii iau apărarea şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef colonel Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu -, care la o lună de la tragedia din clubul Colectiv au fost suspendaţi din funcţii şi puşi la dispoziţia IGSU. Ei spun că punerea la dispoziţie a celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situaţiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziţie.
 
"Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89", scriu pompierii. În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă "li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate". De asemenea, în articolul 80 din aceeaşi lege se arată că militarii din "Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi".
 
Aceştia cer Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă un punct de vedere oficial, prin care să li se explice care a fost legea pe care au avut-o în vedere când s-a luat decizia de a-i pune la dispoziţie pe Mihai Mirel Guţă, Orlando Şchiopu şi Giani Aldoiu.
 
Revista Pompierilor a publicat şi în 27 noiembrie un articol în care colegii îi iau apărarea lui Orlando Şchiopu. În ochii colegilor de breaslă, Şchiopu este un erou, care de 23 de ani a salvat sute de vieţi prin activitatea sa. Mai mult, în noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se afla în prima linie la clubul Colectiv.
 
După suspendarea celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov, în 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloş a declarat, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea acestei instituţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.
 
Primul-ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, aşteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU, în condiţiile în care a aflat abia la o lună de la incendiul din clubul Colectiv că ISU Bucureşti fusese informat de problemele din Colectiv şi nu a verificat.
 
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a arătat, în aceeaşi zi, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. În urma sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus, în regim de urgenţă, efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.



sursa foto: fanatik.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Florin 06 Dec, 2015 13:44 SI IN 2011 CAND S-A DAT AFARA LA CEREREA EXPRESA A LUI TRAIAN BASESCU SI EMIL BOC ...... CAND S-A DAT AFARA DIN POMPIERI PE CAPETE TOT ASA CA SA SE FACA ,NORMA" SI SI-AU PASTRAT APROPIATII RUDELE IN SISTEM NU A FOST ILEGAL ?? http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/mai-multi-pompieri-si-paramedici-sustin-ca-au-fost-concediati-abuziv-de-isu-si-smurd.html