Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poluarea mediului marin, subiect de interes de Ziua Internationala a Mediului Marin

ro

25 Sep, 2009 14:49 930 Marime text

Anual, pe 25 septembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin. De fiecare dată, evenimentul readuce în atenţia specialiştilor din domeniu problema poluării şi reducerii populaţiei subacvatice la nivel mondial.

În acest context, un raport recent al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Marină (INCDM) „Grigore Antipa" semnala că, anul trecut, nivelul Mării Negre în zonele costiere ale României a înregistrat o medie anuală de 1,3 cm peste valoarea multianuală consemnată în perioada 1933-2007. Cercetarea relevă o intensitate moderată a procesului de poluare cu hidrocarburi, iar în partea de sud a litoralului autohton o diminuare de 1,3 ori a încărcăturii de poluant petrolier din apa marină.
„Lista roşie a vertebratelor şi nevertebratelor existente în Marea Neagr" cuprinde 222 de specii din nouă categorii, dintre care: 142 de specii de peşti, 57 nevertebrate, 19 macrofite şi plante superioare şi patru mamifere.

De asemenea, mai multe studii ale unor organizaţii mondiale de mediu au demonstrat că, peste 1,5 miliarde de locuitori ai planetei nu au acces la apă potabilă, iar circa 2,6 miliarde nu pot utiliza serviciile de salubritate. Aceleaşi cercetări sesizează că apa dulce contaminată şi rezervele de depozitate în condiţii neigenice constituie cauza a 10% din îmbolnăvirilor din ţările sărace.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii