Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:08 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițiștii din Tadjikistan au desfășurat o amplă operațiune împotriva atacatorilor de ieri

ro

06 Sep, 2015 00:00 1327 Marime text
 
Treisprezece membri ai unor grupuri armate care au lansat ieri atacuri asupra poliției din Tadjikistan au fost uciși astăzi în cursul unei ample operațiuni polițienești care a dus și la efectuarea mai multor arestări, a anunțat Ministerul de Interne tadjic.
 
 
Ieri, nouă polițiști și 13 agresori și-au pierdut viața în două atacuri, unul asupra unui post de control al poliției de la Dușanbe, capitala tadjică, și un altul asupra unui post de poliție din suburbii, conform unui ultim bilanț stabilit de minister.
 
Autoritățile l-au acuzat că ar fi în spatele atacurilor pe ministrul adjunct al apărării Abdulkhalim Nazarzoda - imediat demis - și opoziția islamistă moderată.
 
„În prezent, am arestat 32 de membri ai grupului criminal Nazarzoda, dintre care 13 au fost eliminați”, a indicat ministerul într-un comunicat.
 
Potrivit autorităților, autorii atacurilor de vineri au reușit „să intre în posesia unei mari cantități de arme și muniții” după care au fugit spre munții situați la nord-est de capitală.
 
O operațiune de mare anvergură era încă în curs sâmbătă, cu participarea armatei și a elicopterelor, pentru a-i găsi, peste 500 de arme și lăzi de muniție fiind recuperate până acum de forțele de ordine, conform sursei citate.
 
Autoritățile „le-au propus rebelilor să se predea, dar aceștia au refuzat. Operațiunea continuă”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al ministerului.
 
Președintele rus Vladimir Putin a denunțat sâmbătă o „tentativă de destabilizare a situației” în Tadjikistan, în cursul unei conversații telefonice cu omologul său tadjic Emomali Rahmon și și-a exprimat sprijinul, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de postul public Pervi Kanal.
 
În timpul sângerosului război civil între puterea comunistă și rebelii islamiști care s-a soldat cu 150.000 de morți între 1992 și 1997, Nazarzoda a luptat de partea opoziției unite care îi reunea pe democrați și pe islamiști, conform Ministerului de Interne.
 
El a obținut apoi un post de înalt funcționar în urma unei amnistii prevăzute de acordurile de pace semnate în 1997 și care au marcat sfârșitul luptelor.
 
Ministerul susține că Abdulkhalim Nazarzoda a intrat apoi în Partidul renașterii islamice a Tadjikistanului (IRPT), singurul partid islamic legal din fosta republică sovietică.
 
Acest partid a fost interzis săptămâna trecută de autorități, care îl acuză de legături cu organizația jihadistă Statul Islamic. După această decizie, analiștii au afirmat că se tem de o radicalizare a opoziției, notează AFP.


Sursa foto: harta.infoturism.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii