Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii de frontieră au confiscat trei tone de peşte

ro

10 Apr, 2015 09:04 1625 Marime text
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au efectuat, independent sau în cooperare cu alte instituţii ale statului, acţiuni preventive şi de combatere a fenomenului braconajului piscicol, atât în lacurile litorale, pe fluviul Dunărea, cât şi la Marea Neagră, reuşind în luna martie a anului curent să ridice în vederea confiscării 2.845,5 kilograme peşte din specii diferite şi 212 plase şi unelte de pescuit în lungime toală de 6.931 metri.

Astfel, în perioada 1 - 31.03.2015, prin folosirea în comun a informaţiilor, în cooperare cu Agenţia Naţională de Pescuit şi Acvacultură şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au organizat şi desfăşurat 47 de acţiuni de monitorizare şi control a activităţilor de pescuit din zona de competenţă maritimă, fluvială pe Dunăre, respectiv Delta Dunării. În urma acţiunilor desfăşurate pe raza judeţelor Constanţa şi Tulcea, au fost constatate 36 de infracţiuni, aplicate 19 contravenţii (valoare totală de 8.000 lei), au fost ridicate în vederea confiscării 2.845,5 kilograme peşte din specii diferite şi 16,2 kilograme icre. De asemenea, poliţiştii de frontieră au indisponibilizat şi depus în camerele de corpuri delicte 74 de plase de pescuit tip monofilament, 40 de plase de pescuit din fir textil, 98 de alte unelte de pescuit (lungime totală de 6.931 metri), 5 ambarcaţiuni şi două motoare de barcă (valoare totală de 9.000 de lei).

În toate cauzele sunt implicate 34 de persoane, asupra cărora se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de braconaj piscicol, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 64 din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009. Astfel de acţiuni de prevenire şi combatere a braconajului piscicol în zona de competenţă vor continua şi în perioada următoare.

Un caz reprezentativ: în data de 13.03.2015, în jurul orei 13.00, poliţiştii de frontieră din cadrul P.P.F. Midia, au oprit pentru control, în zona de competenţă, o autoutilitară marca Volkswagen Caddy, înmatriculată în Constanţa şi condusă de cetăţeanul român B.R., în vârstă de 41 ani, cu domiciliul în Constanţa. În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 398 kilograme peşte din diferite specii. O oră mai târziu, o altă patrulă formată din poliţişti de frontieră ai P.P.F. Midia au verificat un autoturism marca Opel Astra, cu numere de înmatriculare de Ialomiţa, condus de cetăţeanul român D.A., de 44 ani, cu domiciliul în Slobozia. În urma controlului a fost descoperită cantitatea de 584 kilograme peşte din specii diferite.

Deoarece conducătorii auto nu au putut prezenta documente de provenienţă şi transport a peştelui, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de peşte care a fost predată spre valorificare unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale. Celor în cauză le-au fost întocmite lucrări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „deţinere şi transport a peştelui fără documente legale”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 64 lit. j din O.U.G. 23/2008 modificată şi aprobată prin Legea 317/2009, precum şi „omisiune în tot sau în parte a evidenţierii în acte contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 9 lit. b din Legea 241 / 2005.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii