Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliţiştii au desfăşurat acţiuni pentru protecţia mediului. Ce au descoprit în urma controalelor (galerie foto)

ro

02 Oct, 2018 14:49 1736 Marime text
Peste 200 de tone de îngrăşăminte chimice şi 171 de litri de produse de protecţie a plantelor, susceptibile de a afecta sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător, au fost ridicate de polițiști din Alba, în urma unei acţiuni pentru prevenirea şi combaterea ilegalităților la regimul substanțelor şi deşeurilor periculoase.
 
În perioada 21 august – 28 septembrie 2018, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au acționat pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanțelor şi deşeurilor periculoase. 
 
Controalele au vizat modul în care sunt respectate prevederile legale de agenţii economici înregistraţi sau autorizați să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi descoperirea eventualelor nereguli privind păstrarea substanțelor şi deşeurilor periculoase ce ar putea afecta sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.
 
În această perioadă, poliţiştii, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, au efectuat 38 de controale la unităţi fitosanitare.
 
Echipele de control au constatat 10 infracțiuni, majoritatea prevăzute de OUG 195/2005 privind protecţia mediului (7).
 
De asemenea, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 223.729 kg. de îngrășăminte chimice, 171 de litri de produse de protecţie a plantelor şi 3,2 kg. de deșeuri periculoase.
 
Pentru alte nereguli constatate, poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.500 de lei.
 
De exemplu, în urma unui control efectuat la o societate comercială din municipiul Sebeş, poliţiştii au constatat că reprezentanţii acesteia desfăşurau activități de pregătire a semințelor și pentru producție vegetală, deşi societatea avea autorizația de mediu suspendată. De asemenea, societatea nu avea completat, din anul 2016, registrul privind evidența operațiunilor cu produsele de protecția plantelor clasificate ca foarte toxice.
 
Totodată, echipa de control a constatat că într-o magazine erau depozitate recipiente care prezentau urme de produse pentru protecţia plantelor, clasificate ca foarte toxice,  precum şi recipiente de la substanțe pentru protecția plantelor utilizate, cu termenul de valabilitate expirat din anul 2012.
 
În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de continuarea activității după suspendarea acordului de mediu sau a autorizației, respectiv a autorizației integrate de mediu, faptă prevăzută și pedepsită de art. 98 din O.U.G. nr. 195/2005 și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută și pedepsită de art. 63 din Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor.
 
În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au făcut un control la o societate comercială din Galda de Jos, ce are ca obiect de activitate cultivarea de cereale. Au fost găsiți 171 de litri şi 2 kg. de produse fitosanitare cu termen de valabilitate expirat, precum şi 105.000 kg. de îngrășăminte chimice depozitate în curte, în loc neprotejat conform instrucțiunilor de depozitare.
 
În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, fapte prevăzute de art. 98 din O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului.
 
Poliția Română aduce în atenţia celor interesaţi câteva reguli privind depozitarea şi folosirea îngrăşămintelor chimice şi a produselor de protecţie a plantelor:
 
  • Îngrășămintele chimice și produsele de protecție a plantelor trebuie depozitate numai ambalate și în locuri protejate, conform art. 98 alin. 3 lit. a, din O.U.G. nr. 195/2005, privind protecția mediului.
  • Producătorii agricoli și prestatorii de servicii de protecție a plantelor au obligația de a returna furnizorilor toate ambalajele recuperabile, imediat ce sunt golite de conținut.
  • Este interzisă comercializarea produselor de protecție a plantelor fără etichete, cu etichete necorespunzătoare sau în ambalaje neautorizate;
  • Producătorii sau deținătorii de deșeuri au obligația de a efectua operațiuni de tratare  sau de a transfera aceste operațiuni operatorilor economici autorizați care desfășoară acest tip de activități sau unui operator public sau privat de colectare a deșeurilor;
  • Abandonarea deșeurilor este interzisă.
Sursă foto: Poliţia Română
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii