Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pirotehnicienii pompierilor ISU Dobrogea, misiuni puţin ştiute de publicul larg

ro

23 Feb, 2015 13:08 1401 Marime text
Pe parcursul anului 2014, echipa pirotehnică a ISU Dobrogea a executat 39 misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate.
 
Statistic, elementele de muniţie asanate, în anul 2014, se prezintă astfel: 73 de proiectile de calibre diferite, două lovituri de aruncător, opt grenade de mână defensive şi ofensive şi 12 cartuşe de infanterie.
 
“Este o meserie riscantă şi numai cei curajoşi şi foarte bine pregătiţi teoretic şi practic pot s-o profeseze. Nu se acceptă greşeli. Orice manipulare necorespunzătoare te poate costa viaţa”, a declarat cpt. Gabriel Oprea, cel care coordonează toate misiunile echipei pirotehnice.
 
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are în structurile operative o echipă de pirotehnicieni care, ori de câte ori o persoană găseşte muniţie neexplodată intervine pentru preluarea, transportul şi depozitarea acesteia în condiţii de siguranţă şi, ulterior, distrugerea lor în locuri special amenajate.
 
Echipa pirotehnică a ISUJ Constanţa este formată din trei specialişti, care ştiu că nu le este permisă nici măcar o greşeală.
 
Misiunea lor principală este asanarea, pe teritoriul judeţului Constanţa, a muniţiilor şi explozivilor rămase neexplodate de pe timpul conflictelor militare, din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive, accidente survenite pe timpul transportului de muniţii sau asanări ale poligoanelor special amenajate pentru trageri sau instrucţie cu muniţie de război, care urmează să fie redate circuitului economic.

Sursa foto: arhivă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii