Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:49 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Rondul de noapte” de Rembrandt

ro

29 Sep, 2014 08:55 9669 Marime text
Născut pe 15 iulie, Rembrandt Harmenszoon van Rijn, pe numele lui complet, a trăit în epoca ce a primit numele de „vârsta de aur olandeză”, o perioadă în care cultura, ştiinţa şi comerţul Olandei au atins apogeul.
A fost singurul dintre fraţii săi care a învăţat să scrie şi să citească într-o şcoală latină. Rembrandt a dobândit succes încă din tinereţe şi s-a remarcat datorită capacităţii de a spune poveşti în creaţiile sale, pictând drama vieţii pe chipurile oamenilor.
Pictată între anii 1640 şi 1642, opera „Rondul de noapte” a lui Rembrandt se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam. Titlul original al picturii este „Compania miliţienească a căpitanului Frans Banning Cocq şi locotonentului Willem van Ruytenburch”.
Opera înfăţişează un grup de miliţieni ieşind dintr-o curte întunecoasă şi este renumită pentru dimensiunile sale colosale (363 cm x 437 cm), folosirea luminii şi a umbrelor. În Occident, „Rondul de noapte” este a patra cea mai renumită pictură, după „Mona Lisa”, „Cina cea de Taină” şi „Cupola Capelei Sixtine”.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii