Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Apoteoza lui Homer” de Jean Auguste Dominique Ingres

ro

31 Jul, 2014 09:29 4282 Marime text
Un autodidact care a cântat la vioară alături de Paganini, Jean Auguste Dominique Ingres a fost un pictor francez neoclasic, renumit, în special, pentru portretele sale. Născut în anul 1780, pe 30 august, Ingres a fost cel mai mic copil al soţilor Joseph şi Lenna. Deşi, Ingres s-a încadrat singur în tradiţia pictorilor istorici, cum ar fi Nicolas Poussin, spre sfârşitul vieţii sale, recunoaşterea a venit din aprecierea portretelor, atât desenate, cât şi pictate.
 
În capodopera „Apoteoza lui Homer”, un tablou de mari dimensiuni, Ingres pictează literaţii lumii în timp ce aceştia vin să aducă un omagiu lui Homer. La dreapta şi la stânga tronului lui Homer sunt cele doua fiice nemuritoare, Iliada şi Odiseea. Iliada, o splendidă viziune, aminteşte de marile creaţii ale Renașterii, în timp ce Odiseea este visătoare.
Pentru aceste figuri, cât şi pentru capul lui Homer, artistul a făcut numeroase schiţe, numai pentru Homer fiind cunoscute pentru o sută de studii. Cele peste patruzeci şi două de personaje au fost toate identificate.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii