Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:33 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PF Daniel, semnal de alarmă în privinţa tinerilor

ro

04 Sep, 2015 23:41 679 Marime text
 
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a declarat, astăzi, că tinerii sunt cei mai afectaţi de actuala criză spirituală, aceştia fiind debusolaţi, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci, principala preocupare intelectuală sau culturală a unora dintre ei reducându-se la navigarea pe Internet, relatează romanialibera.ro. 

Aflat la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a „Întâlnirii tinerilor din Europa", desfăşurată în faţa Catedralei Mitropolitane, PF Daniel a mai spus că lumea materială, "limitată şi trecătoare", este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului.

„Când lumea aceasta materială, limitată şi trecătoare, este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectaţi. Într-o societate secularizată, unde credinţa şi valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulţi tineri sunt debusolaţi, fără ideal, fără dorinţă de a studia, fără dorinţă de a munci, preferând să fie mereu ajutaţi financiar de către părinţi. Sunt tot mai mulţi tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv mulţi devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media, care promovează senzaţionalul şi non-valorile", a spus patriarhul BOR.

Potrivit acestuia, printre aspectele crizei spirituale de astăzi se numără tensiunile dintre oameni, dintre bogaţi şi săraci, dintre oamenii violenţi şi oamenii paşnici, dintre oamenii avari şi oamenii generoşi, dintre oamenii cinstiţi şi cei corupţi.

„În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulţi tineri bărbaţi nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naştere copiilor. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrâneşte. La mulţi tineri se constată o ignoranţă spirituală sau o abordare superficială a informaţiilor care privesc activitatea bisericii sau viaţa spirituală", a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR consideră că această criză de ideal şi de orientare spirituală a vieţii umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, „reprezintă pentru Biserică o provocare şi o mobilizare de a se ocupa mai mult de problemele şi aspiraţiile tinerilor".

„Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică - sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa zilei de mâine, deprimarea, cât şi de ordin moral - libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane, sau de ordin spiritual religios - sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios. În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste", a susţinut PF Daniel.Sursa: romanialibera.ro
Sursa foto: citynews.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii